“45 Yıllık tecrübe ile üretim yapıyoruz”

Aysan Plastik A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serkan Ay, “Firmamız 1973 yılında babam Mehmet Sait Ay tarafından plastik borular üretmek amacıyla kuruldu. Geçtiğimiz 45 yıllık tecrübe ile üretim yapan bir firmayaız” dedi.

 “45 Yıllık tecrübe ile üretim yapıyoruz”

 

Aysan Plastik A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serkan Ay, “Firmamız 1973 yılında babam Mehmet Sait Ay tarafından plastik borular üretmek amacıyla kuruldu. Geçtiğimiz 45 yıllık tecrübe ile üretim yapan birçok sektöre hitap eden firmamız istikrarlı olarak büyümesine devam etmektedir.” dedi.

Aysan Plastik A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Serkan Ay,” Şu anda modern alt yapıların atık sularını tahliye etmek amacıyla kullanılan plastik drenaj ve koruge kanalizasyon boruları üreten firmamız kendi sektöründe Türkiye’de lider pozisyondadır.” diye konuştu.

Geçmişte kullanılan beton boruların kısa ömürlü olması, döşenme zorluğu, sızıntılardan dolayı yarattığı çevre kirliliği, yer altı hareketlerinden olumsuz etkilenmesinin yeni nesil plastik boruların kullanılmasını kaçınılmaz kıldığını vurgulayan Serkan Ay, Ortadoğu Business’in sorularını yanıtladı:

Serkan Bey bize kendinizi ve firmanızı tanıtır mısınız?

Gaziantepli bir aileyiz. Ağabeyim Erhan Bey ile iki kardeşiz. İlk ve orta öğrenimimi Gaziantep’te tamamladım. O dönem (yıl 1995) ağabeyim Erhan Bey askerliğini bitirmiş, iş yerinde babamla çalışıyordu. Babam ve ağabeyim, benim de biran önce aralarına katılmama ihtiyaçlarının olduğunu söylüyorlardı. Böylece 16 yaşındayken iş hayatına atılmış bulundum. Firmamız 1973 yılında babam Mehmet Sait Ay tarafından zirai sulama amaçlı plastik borular üretmeyi hedefleyerek kurulmuştur. Zaman içerisinde altyapı, üstyapı, tarımsal sulama ve nalburiye sektörüne hitap eden plastik hortum ve borular üretmiş, ülkemizde yaşanan olumsuz ekonomik gelişmelere rağmen büyümesini sürdürmüştür. 1995 yılına kadar Ünaldı Mahallesi İplikçi Sokak’taki 160 m²lik iş yerinde üretim yaptık. Benim iş hayatına başladığım tarih olan 1995 yılında havaalanı yolu üzerinde bulunan Perilikaya Mahallesindeki 400 m2lik yerimize taşındık. Ağabeyim Erhan Bey üretime olan ilgi ve merakı yüzünden beni hep işin ticari kısmında tutmuş, kendisi işletmeye odaklanmıştı. Fakat her zaman, yarın birimiz olmayabilir mantığıyla birbirimizin işini takip ederek kararlarımızı ortak verdik. 3 yıl gibi kısa bir sürede mevcut yerimiz küçük geldiğinden Havaalanı Körkün Sanayisinden 10 bin m² arsa alıp oraya taşındık. 10 yıl boyunca da burada çalıştık. 2010 yılına geldiğimizde Gaziantep 4. Organize Sanayi Bölgesindeki 25000 m²lik yerimize geldik. İki yıldan beri inşaatı devam eden yeni tesisimize bu yılbaşında (2018)  taşındık. Bu süre zarfında üretmiş olduğumuz birçok ürünün üretimini bırakıp sadece modern altyapılarda atık su tahliyesi yapmak için kullanılan boruların üretimine ağırlık verdik. Şu anda Aysan Plastik, 100.000 m² üzerine kurulu modern tesislerde, 200 personel ve son model makinalarıyla plastik kanalizasyon borularında (Korige boru) Türkiye’nin lider firmasıdır. Tabi bunları söylerken Aysan ailesi olarak çok meşakkatli günler geçirdik, çok çalıştık. Gerek babamın 45 yıllık sektör tecrübesi, gerek abimin işletme sevdası, gerekse benim yoğun çalışmalarım sayesinde firmamızı hak ettiği konuma taşımanın haklı gururunu yaşıyoruz.

Aysan Plastik olarak ürün çeşitlerinizden biraz daha söz eder misiniz? Ürettiğiniz ürünler nerede kullanılıyor?

Eskiden altyapıda beton borular kullanılırdı. Bu beton borular yer altlarında toprak oynamaları, korozyon, yağış gibi durumlardan çok etkilenirdi. Bir bulvar veya cadde altyapısı değiştiği zaman beton borular en fazla 3-5 sene içerisinde çürüdüğü için değişmek zorunda kalıyordu. Bu durumda ciddi bir maddi kayıp oluyordu. Bu altyapıları yapanlar, devletin kurumları olduğu için devletin bütçesinde de kayıplar yaşanıyordu. Plastik borular biraz daha yaygınlaşınca ne kadar kullanışlı ve pratik olduğu görüldü. Bununla beraber kurumlarda ciddi tanıtımlar yapıldı. İller Bankası, Karayolları Müdürlüğü, Özel İdareler ve belediyeler gibi kamu kurumlarını plastik boruya ikna etmek çok kolay olmadı. Devletin bir şartnamesini başka bir ürünle değiştirebilmeniz için ciddi bir altyapı oluşturmanız gerekiyor. Elinizde bilgi ve belgeyle gitmeniz gerekiyor ki ikna olsunlar. Biz bunu az çok ispatlayabildik. Eski sistem beton boru kullanımının kısa ömrü, döşeme maliyeti ve en önemlisi çevreye sızdırdığı atıklar zamanla modern altyapı sistemlerine geçilmesini mecbur bıraktı. Yer yer %30’lara ulaşan pis su sızıntısı, toprak altındaki sularımızı zehirliyordu. Bu da gerek kimyasal gerek atık maddelerin toprağın altında bakteri üretmesine neden oluyordu. Plastikte böyle bir şey söz konusu değil. Polietilen malzemeden üretmiş olduğumuz borular toprak altında minimum 50 yıl servis hizmeti veriyor.

Kalite konusunda düşüncelerinizi anlatır mısınız?

Biz üretmiş olduğumuz ürünleri TSE standartlarıyla üretiyoruz. Fakat birçok üretici TSE belgesini almasına rağmen TSE’ye uygun olmayan üretim yapıyor. Bu sefer bizler ciddi bir haksız rekabetle karşı karşıya kalıyoruz. Yani biz 10 liralık hammaddeyle üretim yaparken onlar 5 liralık hammaddeyle üretim yapıyorlar ve ikimiz de TSE’miz var dediğimizde müşteri aradaki farkı anlayana kadar bayağı bir zaman geçiyor. Müşteri problem yaşadığında pişman olsa bile bu sefer ciddi bir zaman kaybettiğimiz için bizim tekrar hatırlanmamız, müşterinin tekrar bize gelmesi ciddi bir kayba yol açıyor. Bu sebeple biz, son 4-5 yıldan beri akredite ve bağımsız laboratuvar firmalarına sponsor olarak, ürünümüzü kullanan devlet kurumlarına sürekli seminerler veriyoruz. Boru alırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor, boruları aldığınızda borunun üretildiği fabrikada testler yapılması yerine akredite bağımsız laboratuvarlarda teste gönderilmesini teşvik etmeye çalışıyoruz.

Aysan Plastik olarak ihracatınız var mı? Varsa hangi ülkeler?

Bizim malzememiz çok kaba bir ürün. Çok fazla bir meblağda araç bazında bir bedel tutmuyor. Bir tıra en fazla 5 bin dolarlık boru yükleyebiliyoruz. Bugün en yakın sınır komşusu olan ülkelere bile 2-3 bin dolardan aşağı araç bulamıyorsunuz. Bundan ötürü ihracat yapma şansımız çok az. Bu durum sadece Aysan Plastik olarak değil, sektörümüzün genelinde ihracatı zor kılıyor. Fakat biz, ona rağmen kendi ekibimizle birlikte bunun en iyisini nasıl yapabiliriz diye de düşünmüyor değiliz. Sürekli yurt dışında iş kovalayarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Suriye, Irak, Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan gibi daha yakın ve nakliye bedelleri daha düşük olan ülkelere ihracat yapıyoruz. Ama bu oran maalesef ciromuzun yüzde 10’unu kapsıyor.

Aysan Plastik’in bundan sonraki hedefi nedir?

Çok uzun zamandan beri düşünüp karar veremediğimiz büyük bir yatırımımız vardı. Geçen sene onun startını verdik. Makinelerimiz ve kalıplarımızın üretimi yurt dışında yapıldığı için 8 aydan beri makinelerimizin hazırlanmasını bekliyoruz. Yerimizin de tam anlamıyla sisteme oturması bu zamanlara denk geldiği için bizim şu anki hedefimiz, yeni almış olduğumuz makinelerin montajlarını sağlayıp kalite bilincinden ve ürün kalitesinden taviz vermeyerek, sektörde yaptığımız mevcut ürün miktarı kadar kapasitemizi artırıp üretmek olacak.

Sektörünüzde sorunlar var mı?

Bizim açımızdan bakıldığında sektörümüzde 3 ana sorunla karşı karşıyayız. Bunlardan birincisi, üretmiş olduğumuz malların %90 gibi büyük bir kısmının müşterisi kamu kurumlarıdır. Haliyle devletin alt yapı yatırımını ne zaman hızlandırıp ne zaman yavaşlatacağını bilemiyorsunuz. Bazen öyle zamanlar oluyor ki satışlar bıçak gibi kesiliyor. Haftalarca kapalı kalıyoruz. Malum, sabit giderler vs. dönem kârınızı alıp götürüyor. İkinci sorunumuz, girdilerimizin çoğu dövize bağlı ama satışlarımız TL karşılığı uzun vadeli evraklarla gerçekleşiyor. Sattığımızı yerine koyamadığımız zamanlar oluyor. Üçüncü sorunumuz ise alıdıklarını kontrol etmeyen kamu kurumları. Devletimizin hazırladığı şartnamelerde gereken kriterler açıkça belli olmasına rağmen aldıkları ürünü bağımsız test kuruluşlarında kontrol ettirmeyip bazı hileleri ve noksanlıkları kabul etmiş oluyorlar. Tabi ki bu sektörde ciddi bir haksız rekabetin oluşmasına neden oluyor. İşini düzgün yapan kurumların mal alım ihalelerinde daha kolay iş alabiliyoruz. Fakat bu konuda bilinçli olmayan kurumların işlerinde fiyatımız çok yüksek kalıyor. Merdiven altı diye tabir ettiğimiz üreticiler herhangi bir kalite gözetmeksizin çok ucuz fiyat verebiliyorlar. Tabi bu kurumların sözleşmeye aykırı aldığı ürünler hem milli ekonomiye hem de bize zarar veriyor.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Ekonomimizin biraz daha stabil gitmesi tek dileğim. Gerçekten sanayicinin bu anlamda işi çok zorlaşıyor. Bugün müşterine satış yapıyorsunuz, ertesi sabah döviz kurundan dolayı zarar ediyor hale geliyorsunuz. Çünkü döviz kurunun bu kadar ciddi anlamda sıçrayacağını tahmin edemiyorsunuz. Bankalar da buna paralel olarak şaşkınlaşıyorlar. Ekonomideki istikrarsızlıktan dolayı politikalarını değiştirmek zorunda kalıyorlar. Bu hem müşteriye hem de bize yansıyor. Hepsini bu kadar takip edip de kimden ne tepki gelecek diye çok fazla meraklanmak istemiyoruz. Yapılan seçimlerin vatanımıza, milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Bundan sonra inşallah çok daha stabil çok daha düzenli ve planlı bir ekonomiye kavuşuruz diye düşünüyorum. Ortadoğu Business Dergisi ekibinize ve sizlere teşekkür ediyorum. Yayın hayatınızda başarılar diliyorum.

 

Aysan Plastics Inc.  Vice Chairman of the Board Serkan Ay:

 "WE PRODUCE WITH 45 YEARS OF EXPERIENCE"

Aysan Plastics Inc. Vice Chairman of the Board Serkan Ay said, "Our company was established in 1973 by my father Mehmet Sait Ay to produce plastic pipes. Our company which addresses several sectors and produces its products with 45 years of experience, continues to grow steadily. "

Aysan Plastics Inc. Vice Chairman of the Board Serkan Ay said, "Now our company, which is producing plastic drainage and corrugated sewer pipes to be used for discharging the waste waters of modern infrastructure, is in a leading position in its sector in Turkey."

Emphasizing the fact that the concrete pipes used in the past was short-lived, difficult in laying, polluting the environment due to leaks, negatively affected by underground movements,  and these made it inevitable to use new generation plastic pipes, Serkan Ay answered the questions of the Ortadoğu Business as follows:

Mr. Serkan, could you introduce yourself and your company?

We are a family from Gaziantep. I have a brother called Erhan Bey. I completed my primary and secondary education in Gaziantep. At that time (in 1995) my elder brother Erhan Bey had completed his military service and was working with my father in my father's business.  My father and my brother told me that they needed me to join them. So I started to work when I was 16. Our company was established in 1973 by my father Mehmet Sait Ay to produce plastic pipes for agricultural irrigation purposes. We started to produce plastic hoses and pipes for infrastructure, superstructure, agricultural irrigation and hardware sectors over time and have continued to grow despite the unpleasant economic developments in our country. Until 1995, we produced our products in a 160 m² place located on İplikçi Street in Ünaldı. In 1995, when I started to work with them, we moved to our 400 square-meter place in Perilikaya located on the airport road. My brother Erhan Bey has always kept me in the business part because of his interest and curiosity in production, and he focused on operations by himself. However, we have always made decisions together by following each other's work with an understanding that one day one of us may be gone. Because our current location was not big enough for us, we purchased 10 thousand m² of land from Airport Körkün Industrial area and moved there within three years.  We worked there for 10 years. In 2010, we moved to our 25000 m² place in Gaziantep 4th Organized Industrial Zone. We just moved to our new facility, which had been under construction for two years, at the beginning of this year (2018). In the meantime, we stopped producing most of our products and focused on the production of pipes that have been used to  drain wastewater in modern infrastructure. Now Aysan Plastics has become Turkey's leading company in its modern facilities located on area of 100,000 m², with 200 employees and its latest model plastic sewer pipes (Corrugated pipes). Of course, there were some times when we face with difficulties, and we worked very hard. However, we are proud that we have brought our company to such a position thanks my father's 45 years of sector experience, my brother's business passion and my hard work.

As Aysan Plastics, could you mention your product range? Where are your products used?

Concrete pipes used to be used in the past. These concrete pipes were affected by the underground movements, corrosion, precipitation and so on. When a boulevard or street infrastructure changed, concrete pipes had to change because they decayed in maximum 3-5 years. This situation used to cause serious financial loss. Since those who built these infrastructures were institutions of the state, these caused loss in the budget of the government, too. When the plastic pipes became more common, It was understood how useful and practical they were. Apart from this, there were serious advertisements for the institutions of the state. It was not easy to convince public institutions such as Provincial Bank, Directorate of Highways  Local Authority and municipalities to use plastic pipes. You needed to create a serious infrastructure so that you could replace the product that the government use with another one. You had to go them with the information and documents in order to convince. We were able to prove that to some extent. The short life span of the old system concrete pipes, the cost of laying and most importantly the waste leaked from them, forced the transition to modern infrastructure systems over time. Contaminated water leaks, reaching 30% in some places, were polluting our underground water. This caused both chemical and waste materials to produce bacteria underground. It is not the same with plastic. The pipes we produce from polyethylene material can last for minimum 50 years underground.

What do you think about quality?

We produce our products with TSE standards. However, many producers do not produce their products according to TSE although they receive TSE  certificate. In this case, we face with a serious unfair competition. In other words, we produce our products with 10 liras of raw material while they produce them with 5 liras of raw material. When we both say that we have TSE, it takes quite a while till the customer figures out the difference. Even if the customers have regretted when they have problems, it cost a lot for us to be remembered and those customers to come back to us since we waste lots of time. For this reason, we have been giving seminars to the government organizations by being sponsored for accredited and independent laboratory companies for the last 4-5 years. We explain what they need to pay attention when purchasing pipes and we are trying to encourage them to send the pipes that have bought to test in accredited independent laboratories instead of sending them to the facilities where the pipes are produced.

Do you export your products as Aysan Plastics? If so, which countries?

Our material is a very rough product. It does not cost a lot based on vehicles in great amounts. We can only load maximum five thousand dollar pipes to a single truck. Today, you cannot find any vehicles even to the closest countries for less than two or three thousand dollars. That's why, we have little chance of exporting. This situation is not about only Aysan Plastics, but it makes export difficult in our sector in general. However, we still think how we can do the best with it with our own team. We are constantly pursuing business opportunities abroad. We export our products to the countries with low cost such as Syria, Iraq, Turkmenistan, Azerbaijan, Georgia.  Unfortunately, this rate is only 10 percent of our endorsement .

What is the next goal of Aysan Plastics?

We had an investment idea that we had been thinking about for so long. We started it last year. Since our machines and molds are manufactured abroad, we have been waiting for our machines to be ready for eight months. Since our new place will be ready almost at the same time,  our current goal is to increase our capacity as well as the amount of product that we have already produced in the sector after we have assembled the machines that we have just bought, without compromising our quality understanding and product quality.

 

Are there any problems in your sector?

From our perspective, we face three main problems in our sector. First of all, 90% of the products we produce are addressed to public institutions. Therefore, you can never know when the government will accelerate or slow down its infrastructure investment. There are some times when there are no sales at all. We stay closed for weeks. As it is known that fixed expenses, takes away our profit for the period.  Our second problem is that most of our input based on foreign currency, but our sales are done with long term documents. There are times when we can not replace our sales. Our third problem is government institutions that do not control their purchases. Although the criteria that our government has specified for them is so clear, they do not test the products that they purchased in  independent test institutions, which means that they have already accepted some tricks and deficiencies. Of course, this causes serious unfair competition in the sector. It is easier for us to win product -purchase tenders of the organizations that they do their job properly.  However,  our price for organizations which are not aware of this issues, is too high for them. Manufacturers working under the counter can give very cheap prices without considering quality. Certainly, the noncompliant products that these institutions purchase do harm both the national economy and us.

What are your final words?

All I wish is a more stable economy. In this regard, it is really hard for industrialists to work. Today, you sell some products to your customers, and tomorrow you lose money due to the exchange rate because you cannot predict such a serious increase in currency. Therefore, the banks get perplexed, too. They have to change their policies because of the economic instability. This affects both the customer and us. We do not want to worry too much about who will react and how. I wish that the elections  will bring good luck for our country and nation.  From now on, I hope that we will have a much more stable, more organized and planned economy. I thank you and your Ortadoğu Business team. I wish you success in your publishing life.

 

 

 

سيركان أي نائب رئيس مجلس إدارة لشركة أيسان للبلاستيك المساهمة

" نقوم بالإنتاج مع خبرة 45 عاماً"

قال سيركان أي نائب رئيس مجلس إدارة لشركة أيسان للبلاستيك المساهمة، "تأسست شركتنا في عام 1973 من قبل أبي محمد سعيد أي لإنتاج الأنابيب البلاستيكية. تواصل شركتنا نموها باستقرار مناشدة للعديد من الصناعات العاملة في الإنتاج بفضل خبرتها التي تمتد إلى 45 عامًا. 

 

تحدث سيركان أي نائب رئيس مجلس إدارة لشركة أيسان للبلاستيك المساهمة قائلاً "نحن تنتج حالياً أنابيب الصرف المموج والصرف البلاستيكي التي تستخدم لغرض تصريف مياه الصرف الصحي للبنية التحتية الحديثة، وشركتنا لديها مكانة رائدة في قطاعها في تركيا.

أكد سيركان أي على أن الأنابيب الخرسانية المستخدمة في الماضي قصيرة العمر، وهناك صعوبة في تركيبها، وتسبب التلوث البيئي بسبب التسريبات وتتأثر سلباً بالحركات تحت الأرض، جعل الجيل الجديد من الأنابيب البلاستيكية أمراً لا مفر منه. وأجاب على أسئلة مجلة أعمال الشرق الأوسط:

 

نحن عائلة من غازي عنتاب ونحن شقيقان مع أخي إرهان. أكملت دراستي الابتدائية والإعدادية في غازي عنتاب. في ذلك الوقت ( عام 1995) كان أخي السيد إرهان يعمل مع والدي في مكان العمل وكان قد انهى خدمته العسكرية. قال لي أبي وأخي بأنهم بحاجة لي كي أنضم إليهم بأسرع وقت ممكن. 

هكذا في سن 16 انخرطت إلى حياة العمل. تأسست شركتنا في عام 1973 من قبل أبي محمد سعيد أي لإنتاج أنابيب بلاستيكية لأغراض الري الزراعية. وبمرور الوقت، قمنا بإنتاج خراطيم وأنابيب بلاستيكية تناشد قطاعات البنية التحتية والبنية الفوقية والري الزراعية والكيميائية وواصلت نموها على الرغم من التطورات الاقتصادية السلبية في بلادنا. حتى عام 1995 قمنا بالإنتاج في ورشة مساحتها 160 م2 في حي يونالدي حارة الخياطين. في عام 1995، حيث بدأت حياتي المهنية، انتقلنا إلى مكان عملنا الجديد الذي تبلغ مساحته 400 متر مربع على طريق المطار في حي بارلي كايا. بسبب اهتمامي وفضولي بشأن الإنتاج حرص أخي إرهان على إبقائي في الجانب التجاري من العمل بينما هو ركز على التشغيل. ومع ذلك، فقد اتخذنا دائماً قررات مشتركة من خلال متابعة أعمال بعضنا البعض من مبدأ أنه لا يمكن أن يتواجد غداً أحدنا. نظراً لأن موقعنا الحالي صغير وخلال فترة زمنية قصيرة مثل 3 سنوات، فقد اشترينا أرضاً مساحته 10 آلاف متر مربع في صناعة مطار كوركون وانتقلنا إليها. لقد عملنا هنا منذ 10 سنوات. وعندما وصلنا عام 2010، وصلنا إلى مكاننا الذي تبلغ مساحته 25.000 متر مربع في المنطقة الصناعية الرابعة المنتظمة في غازي عنتاب. انتقلنا إلى منشأتنا الجديدة في بداية هذا العام (2018)، التي كانت قيد الإنشاء منذ عامين. في غضون ذلك، ركزنا فقط على إنتاج الأنابيب التي استخدمت لصنع مياه الصرف الصحي في البنية التحتية الحديثة تاركينا ورائنا إنتاج العديد من المنتجات التي أنتجناها. حالياً في منشآت أيسان للبلاستيك الحديثة المقامة على أرض مساحتها 100.000 متر مربع، يعمل 200 موظف يعملون على معدات مع أحداث الطرازات لإنتاج أنابيب الصرف الصحي البلاستيكية (الأنابيب المموجة) وهي من الشركات الرائدة في تركيا. بالطبع، ونحن نتحدث عن ذلك، نحن كعائلة أيسان مررنا بأيام صعبة للغاية وعملنا بجد. إنني فخور بأننا استطعنا نقل منشأتنا إلى المكان الذي يستحق بفضل تجربة أبي الذي يمتد إلى 45 عاماً في هذا القطاع، وحب أخي في العمل وبفضل عملي الشاق.   

  

هل تتحدثون لنا أكثر عن مجموعة منتجات إيسان للبلاستيك؟ وأين يتم استخدام المنتجات التي تنتجونها؟

في السابق كان يتم استخدام الأنابيب الخرسانية. كانت هذه الأنابيب الخرسانية تتأثر جداً بالتربة تحت الأرض، ومن التآكل ومن هطولات الأمطار وما إلى ذلك. عند تغيير البنية التحتية لإحدى الشوارع، كان يجب تغيير الأنابيب الخرسانية لأنها كانت تتآكل في غضون 3-5 سنوات على الأكثر. وكان هذا الأمر خسارة مالية كبيرة. كانت هناك خسائر في ميزانية الدولة لأن مؤسسات الدولة هي التي صنعت هذه البنى التحتية. عندما انتشرت لقد رأينا مدى فائدة الأنابيب البلاستيكية، ومدى فعالية هذه الأنابيب. إلى جانب ذلك،قمنا بترويجات وتعريفات كبيرة في المؤسسات. لم يكن من السهل إقناع المؤسسات العامة مثل بنك إيللار، والإدارات الخاصة، والبلديات والطرق الرئيسية بالأنابيب البلاستيكية. تحتاج إلى إنشاء بنية تحتية جدية حتى تتمكن من استبدال مواصفات وشروط الدولة بمنتج آخر. عليك أن تذهب مع وثيقة معلومات بيدك حتى تستطيع أن تقنعهم. استطعنا نحن أن نثبت ذلك. العمر الافتراضي للأنابيب الخرسانية القديمة، وتكلفة التمديد والأهم من ذلك تسريب النفايات إلى البيئة المحيطة قد أجبرت الانتقال إلى أنظمة البنية التحتية الحديثة بمرور الوقت. تسرب المياه القذرة التي وصلت إلى 30 ٪ في نقطة ما كادت أن تسمم مياهنا الجوفية. كانت كل من المواد الكيميائية والنفايات تسببت في نمو البكتيريا تحت التربة. في البلاستيك لا توجد مثل هذه المشاكل. توفر الأنابيب التي ننتجها من مادة البولي إيثيلين الخدمة لمدة لا تقل عن 50 عامًا تحت التربة.

 

هل يمكن أن تخبرنا عن أفكارك بخصوص الجودة؟

نحن ننتج المنتجات وفق معايير TSE (مؤسسة المواصفات والمقاييس التركية). ومع ذلك، على الرغم من حصول العديد من المنتجين على وثيقة TSE إلا أنهم ينتجون منتجات لا تتوافق مع معايير TSE. وفي هذه المرة نواجه منافسة جائرة وغير عادلة. بمعنى نحن عندما ننتج بمواد خامة بقيمة 10 ليرات هم ينتجون بمواد خامة بقيمة 5 ليرات وكلانا لدينا وثيقة

TSE، ولكي يفهم ويدرك العميل الفرق بيننا يمر الكثير من الوقت. حتى إذا  صادف العميل مشكلة وكان نادماً وكوننا فقدنا الكثير من الوقت وحتى يتذكرنا العميل ويأتي إلينا  مرة أخرى نكون قد تعرضنا إلى خسارة كبيرة. ولذلك فإننا منذ 4-5 سنوات نعطي حلقات دراسية مستمرة وإلى الشركات المخبرية المستقلة والمعتمة ومؤسسات الدولة التي تستخدم منتجاتنا. ما هي الأمور التي يجب الانتباه لها عند شراء الأنابيب، نحن نحاول تشجيعك على إرسالها إلى الاختبار في مختبرات مستقلة بدلاً من إجراء اختبارات في المصنع الذي يتم فيه إنتاج الأنابيب.

 

هل لدى إيسان للبلاستيك صادرات ؟ إذا كان الجواب نعم، ما هي الدول؟

مادتنا هي منتج خشن للغاية. لا يكلف الكثير من المال على أساس السيارة. نستطيع تحميل سيارة شاحنة واحدة فقط ما مقداره  آلاف دولار من الأنابيب. اليوم حتى للتصدير للدول المجاورة لا نستطيع الحصول على سيارة شاحنة دون 2-3 آلاف دولار. لهذا السبب فرصتنا في التصدير قليلة جداً. هذا الوضع يجعل من الصعب التصدير في عموم القطاع ككل وليس في إيسان للبلاستيك. إلا أنه على الرغم من ذلك أننا مع فريقنا نفكر كيف يمكننا القيام بذلك بأفضل طريقة ممكنة. نحن نسعى باستمرار إلى البحث عن العمل من خلال متابعة العمل في الخارج. نحن نقوم بالتصدير إلى دول ذات رسوم نقل أقرب مثل سوريا، والعراق، وتركمانستان، وأذربيجان، وجورجيا، إلخ... لكن لسوء الحظ، هذا المعدل يغطي 10% من أرباحنا. 

ما الهدف القادم لكم كشركة إيسان للبلاستيك؟

هدفنا هو كان لدينا استثمار ضخم  كنا نفكر فيها إلا أننا لم نكن كنا قادرين على اتخاذ القرار بخصوصه. بدأنا به في العام الماضي. بما أنه يتم إنتاج آلاتنا وقوالبنا في الخارج، فإننا منذ 8 أشهر ننتظر أن تكون آلاتنا جاهزة. وبسبب تأقلم موقعنا مع النظام في مثل هذا الوقت، فإن هدفنا الحالي هو ضمان تركيبات الآلات التي اشتريناها حديثًا وزيادة سعة المنتجات الموجودة في هذا القطاع من خلال إنتاج منتجات ذات جودة عالية وعدم المساس بجودة المنتج.

هل هناك أي مشاكل في قطاعكم؟

 

عندما ننظر من وجهة نظرنا، فإننا نواجه ثلاثة مشاكل رئيسية في قطاعنا. أولها هو أن نسبة 90٪ من السلع التي ننتجها زبائنها هو من مؤسسات القطاع العام. أنت لا تعرف متى ستسرع الحكومة وتبطئ استثمارات البنية التحتية. في بعض الأحيان يكون هناك ردكو في السوق. ونغلق لأسابيع. كما هو معروف التكاليف الثابتة وما إلى ذلك تسلب أرباحك للفترة. مشكلتنا الثانية، أغلب مصاريفنا مرتبطة بالعملة الصعبة ومبيعاتنا بالليرة التركية على المدى الطويل. ويحدث أحياناً أننا لا نستطيع تلبية قيمة مبيعاتنا (كقيمة). ومشكلتنا الثالثة، مؤسسات القطاع العام لاتي لا تتحكم بمشترياتها. على الرغم من أن المعايير والشروط التي أعدتها دولتنا لها واضحة، إلا أنها لا تفحص وتراقب المنتجات التي اشترتها في مؤسسات اختبار مستقلة وبذلك  تكون قبلت بعض الخداع والنواقص. بالطبع، هذا يسبب منافسة جائرة خطيرة في هذا القطاع. نحن قادرون على الحصول على أعمال أسهل من مناقصات شراء السلع من المؤسسات التي تقوم بعملها بشكلٍ صحيح. لكن في هذه الحالة، تكون أسعارنا مرتفعة للغاية بالنسبة للمؤسسات الغير الواعية. الشركات المصنعة التي نطلق عليها "تحت الدرج" يمكن أن تعطي أسعار رخيصة للغاية دون النظر إلى أي نوعية وجودة. ومن المؤكد أن المنتجات التي تتلقاها هذه المؤسسات والتي تناقض مع العقد تضر بالاقتصاد الوطني وتضرنا.

أخيراً، ماذا تحب أن تقول؟

أتمنى أن يكون اقتصادنا أكثر استقراراً. بالفعل من الصعب على الصناعي أن يعمل حقاً بهذا المعنى. أنت تبيع للعملاء اليوم، وعندما تصل في الصباح، فأنت تخسر بسبب سعر الصرف.  لأنه لا يمكنك تخيل أن سعر الصرف سوف يقفز بهذا الشكل. بالتوازي مع هذا الأمر ترتبك البنوك. عليهم تغيير سياساتهم بسبب عدم الاستقرار في الاقتصاد. هذا الأمر ينعكس على كل من العميل ولنا. لا نريد أن نقلق كثيرًا بشأن ما يحدث لنا ونراقب ممن سوف يأتي ردود الأفعال. أتمنى أن تكون الانتخابات التي أجريت جيدة لبلادي ولمواطنيننا. بعد ذلك، آمل أن يكون لدينا اقتصاد أكثر استقرارًا وتنظيماً. أشكرك أنت وفريق مجلة أعمال الشرق الأوسط. أتمنى لك النجاح والتوفيق في حياتك المهنية.

 

 

 

 

 

 

Haber Merkezi
29.07.2018

Yorumlar (0)

+ Yorum Yaz

Diğer Haberler