"Anadolu'da kapasite ve kalitede 1 numarayız"

 MTM Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Mahsereci, "Doğu Anadolu, Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’ da kapasite ve kalitede 1 numarayız." dedi.

"Anadolu'da kapasite ve kalitede 1 numarayız"

 

    Gaziantep 5.Organize Sanayi Bölgesi’nde 12.000 m² arazi üzerine 8.500 m² kapalı alanda plastik geri dönüşüm sektöründe faaliyet gösterdiklerini vurgulayan MTM Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Mahsereci, "2015 yılında mevcut üretim hatlarına ilaveten kalite ve kapasite yükseltici özellikleriyle Avrupa menşeili yeni üretim hattı yatırımını gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Doğu Anadolu, Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’ da kapasite ve kalitede 1 numarayız." dedi.

 

    2015 yılını yatırım yapma ve tamamlama yönünden inceleyecek olursak, tam başarılı bir yıl geçirdiklerini ve tüm yönleriyle yatırımlarını bitirdiklerini kaydeden Savaş Mahsereci," Ancak ciro, kapasite ve karlılık üzerinden inceleyecek olursak hedeflerimize tam olarak ulaşamadık. Bunun nedenlerine bakacak olursak: Global ekonominin daralması, Türkiye toprakları etrafındaki ülkelerin olumsuz durumları, gündemimizin ilk sıralarını teşkil eden terörizm, haksız rekabet, yeterince ham madde tedariki yapılamayışı vb. gibi konuları sayabiliriz." diye konuştu.

 

   

  Türkiye'nin terör ile zor günler geçirdiğini ifade eden Savaş Mahsereci, "Devletimizin bekası, toprağımızın bütünlüğü ve bayrağımızın tekliğinin korunması ve yaşatılması çok önemlidir. Milletçe bu değerlerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Çekirdek aile yapısına ilgi göstermemiz gerekiyor. Çocuklarımıza maddi - manevi değerlerimizin önemini küçüklükten aşılamamız gerekiyor. Halkımıza, devletimize, çalışanımıza, çalıştıranımıza saygılı olacağız. Sabırlı bireyler ve iyi birer dinleyici olacağız." diyerek Ortadoğu Business'in sorularını şöyle yanıtladı:

 

 

 

    Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Savaş Mahsereci kimdir?

 

    Benim deyimimle; 350 yıllık Gaziantepliyim, 43 yıllık Organize Sanayi Bölgeliyim.1956 Gaziantep doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Gaziantep’ te tamamladım.1974-1978 yılları arasında Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesinde öğrenim gördüm. 1978 yılında Matematik Mühendisi olarak mezun oldum. 1979-1980 öğretim yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme İktisadi Enstitüsünde, yoğunlaştırılmış bir eğitimle, “İşletme Yöneticiliği” üzerine yüksek lisans eğitimimi tamamladım. 350 yıllık Gaziantepliliğimiz, Elmacı Pazarı’nda bulunan Hacı Nasır Cami Vakfı Evladiyeliğinden gelmektedir. 43 yıllık OSB’liliğimiz ise 1973 yılında gelip gitmeye başladığımız OSB’de ilk sigortalığımız, ilk işe girişimiz, acemilik ve iş öğrenme süreçlerimizin OSB’de geçmesi, üst düzey yönetici görevlerini de yine OSB’de ifa etmemizden dolayı aralıksız 43 yıl OSB’de bulunmamızdan gelmektedir. 1973-1994 yılları arasında Ünal Sentetik Dokuma San. Tic. A.Ş.,  1980-1984 yılları arasında  (Ünal Sentetiği temsilen GABOSAN) eski Milli Eğitim Bakanımız Sn. Vehbi Dinçerler ile Gaziantep Boru San. ve Tic. A.Ş., 1994-1995 yılları arasında, PP çuval ticareti işi, teşvik ve fizibilite raporu hazırlama konularında danışmanlık, 1995-2005 yılları arasında Akteks BCF Halı İpliği Müdürü olarak , 2006-2009 yılları arasında Merinos-2 İşletmeler Grup Yöneticiliği olarak görev yaptım. 2009 yılından beri kendi işimizin başında çalışmaya devam ediyoruz.

 

 

   

  MTM Plastik ne zaman kuruldu? Kuruluşundan bu zamana kadar gelişim süreci ile ilgili bilgi verir misiniz?

 

    Biz profesyonel yönetici olarak görev yaparken 1985 yılından beri de poşet ve granül işini de ayrıca yürütüyorduk. 1985 yılında 2.OSB’de kardeşlerimle birlikte 1. ve 2. kalite atlet poşet imalatına başladık. Daha sonra kendi firelerimizi ve atıklarımızı değerlendirmek için  geri dönüşümü de ilave ettik. 2004 yılında kardeşlerimizden ayrıldık. Kardeşlerimiz ağırlıklı olarak poşet imalatı üzerine faaliyetlerine devam ettiler, biz ise endüstriyel plastik geri dönüşüm üzerine devam ettik. “MTM Plastik Geri Dönüşüm” olarak 2005 yılında şirketimizi kurduk. 2.OSB’deki ilk iş yerimizde 500m² kapalı alandan 2.500m²’lik alana kadar genişledik.  İlk yılımızda 30 ton/aylık bir kapasite ile işe başladık, kısa bir süre içerisinde önce 100 ton/ay, devamında 300 ton/ay, daha sonrada 500 ton/ay bir kapasiteye ulaştık. 2014 yılında yaptığımız planlama ve fizibilite ile 5.OSB’de aynı iş kolunda faaliyet gösterecek yatırım kararı aldık. Devamında da, 5.OSB 1. Etapta 12.000m² arazi üzerine 8.500m² kapalı alan inşa ederek mevcut üretim hatlarına ilaveten kalite ve kapasite yükseltici özellikleriyle Avrupa menşeili yeni üretim hattı yatırımını gerçekleştirmiş bulunmaktayız.Tamamını kullanmamakla birlikte kapasitemizi 750 ton/ay’ a yükseltmiş bulunmaktayız.

 

   

     MTM Plastik olarak Türkiye genelinde sektörde yeriniz nedir?

 

    Doğu Anadolu, Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu ‘da kapasite ve kalitede 1 numarayız. Batıyı, Ege ve Marmara’yı tam olarak bilmemekle beraber, Türkiye genelinde ilk 5’in içerisinde olduğumuzu biliyoruz. Üniversiteden teknik olur belgeli, Entegre Çevre İzin ve Lisanslı tek firmayız. 

 

    Firmanız 2015 yılını nasıl geçirdi? 2016 yılında hedefleriniz neler?

 

    2015 yılını yatırım yapma ve tamamlama yönünden inceleyecek olursak, tam başarılı geçirdik sayılır. Eksiksiz, tüm yönleriyle yatırımlarımızı bitirdik. Ciro, kapasite ve karlılık üzerinden inceleyecek olursak hedeflerimize tam olarak ulaşamadık. Bunun nedenlerine bakacak olursak: Global ekonominin daralması, Türkiye toprakları etrafındaki ülkelerin olumsuz durumları, gündemimizin ilk sıralarını teşkil eden terörizm, haksız rekabet, yeterince ham madde tedariki yapılamayışı vb. gibi konuları sayabiliriz.

 

 

   

   Geri dönüşümün önemi ve faydaları nedir?Türkiye geri dönüşüme yeterince önem veriyor mu? Geri dönüşüm ile ekonomiye ne kadar katkı sağlanıyor?

 

    Geri dönüşümü çok basit olarak en az iki yönden incelemek ve değerlendirmek gerekir:Çevresel etkiler ve ekonomik etkiler. Çevresel etkilerde yapılacak işlemlerin havaya, suya ve toprağa zararı dokunmaması gerekir.Plastiğin tabiatta ancak 200 yılda çözünebilmesi vurgulanırsa, herkesin kendi kendisini buna göre hazırlaması kaçınılmaz olacaktır. Plastik, radyoaktif malzemeler, tıbbı atıklar, zehirli-zehirsiz malzemeler toprağa, suya dolaylı ya da dolaysız havaya karıştığı zaman ortaya çıkacak olumsuzlukların herkes tarafından, her kesimi, her zaman ve her yerde etkileyeceğinin vurgulanması lazım. Böylece çevre bilincinin zihinlerde yer etmesini sağlamış oluruz. Ekonomik etkiler: Enerjimizin %70’ni, plastik ham maddemizin %70-80’ini ithal etmekteyiz. Geniş anlamda tüm geri dönüşümleri düşünecek olursak, iyi bir geri dönüşümden: Cam, metal, kağıt, kompozit ve  plastiğin yanında nihai ürün olarak toprak gübre, gaz ve enerji üretimi yapmak da mümkündür. Geri dönüşümle saydığımız ana ham maddelerin yanı sıra nihai ürüne de gidilebilmektedir.

 

    Sektörünüzün sorunları var mı? Var ise sizce çözüm yolları neler?

 

    Yasalarımızın yeterli olduğunu düşünüyorum. Haksız rekabet sorunların başında gelmektedir.Yetersiz denetimler, etkin denetimlere dönüştürülmelidir.Lisanslı firmalara daha fazla önem verilmeli ve önleri açılmalıdır. Kaynağında ayrı toplama alışkanlığı topluma kazandırılmalıdır. Çok sık yönetmenlik değişmesi pratikteki uygulamalarda zorluklara sebep olmaktadır.

 

   

   Türkiye’de kamu kurumlarının (Belediyeler) ve özel sektörün geri dönüşüm konusunda faaliyetleri yeterli mi? İş birliğiniz var mı?

 

    2011-2014 yılları arasında 3 yıl süre ile Gaziantep/ Nurdağı Belediyesi  ile iş birliği yaptık. Dış mekanlara büyük metal konteynırlar koyduk. Kamu kurum ve kuruluşlarına iç mekan kutuları koyduk. 10 mahallede, muhtarlarla birlikte  halka bilgilendirme toplantıları yaptık. Halka ambalaj atığı poşetleri dağıttık. İş yerlerine bilgilendirme afişleri astık. 10 okulda düzenli eğitim seminerleri verdik.

 

     

     Kalite konusunda görüşleriniz neler?

 

    Akışkanlık ve yoğunluk testleri ile sabit değerleri yakalamak için  kül testi ile de ürünlerimizin kalitesini ölçmek için testler uyguluyoruz. Ürünlerimizin özelliklerini standart ve sürekli kılmaya çalışıyoruz.

 

 

 

    Gaziantep Organize Sanayi İşadamları Derneği (GOSİAD) Başkanlığını yapıyor ve birçok sivil toplum kuruluşunda görev alıyorsunuz. Buralardaki faaliyetlerinizden de bahseder misiniz?

 

    27 yıllık OSB Yönetim Kurulu üyeliği, 3 yıllık OSB Müteşebbis  Heyet üyeliği, Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) üyeliği, Gaziantep Kent Konseyi (çalışma grubu) üyeliği, Ortadoğu Fuar Merkezi (OFM) Yönetim Kurulu üyeliği, HKÜ-OSB Teknopark Yönetim Kurulu üyeliği, Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) üyeliği, Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) üyeliği, Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) üyeliği yapmaktayım.

 

 

   

    Tecrübeli bir sanayici olarak genç işadamlarına neleri tavsiye edersiniz?

 

    Terör ile zor günler geçiriyoruz. Yüzlerce şehidimiz var. Çekirdek aile yapısına ilgi göstermemiz gerekiyor. Devletimizin bekası, toprağımızın bütünlüğü ve bayrağımızın tekliğinin korunması ve yaşatılması çok önemlidir. Milletçe bu değerlerimize sahip çıkmamız gerekiyor. Çocuklarımıza maddi manevi değerlerimizin önemini küçüklükten aşılamamız gerekiyor. Halkımıza, devletimize, çalışanımıza, çalıştıranımıza saygılı olacağız. Sabırlı bireyler ve iyi birer dinleyici olacağız. Elden geldiğince STK’ lara katılacağız. Geçmişimizi unutmadan, geçmişimizden ders alarak durmadan ileriye bakarak yürüyeceğiz.

 

    Son olarak eklemek istedikleriniz neler?

 

    Doğru zaman!Doğru mekan!Doğru insan! Ve Dünyada Türkiye, Türkiye’ de Gaziantep! sloganıyla çalışacağız ve çalıştıracağız.

 

 

 

MTM Plastics Chairman of the Board Savaş Mahsereci:

 

"WE ARE THE BEST IN TERMS OF CAPACITY AND QUALITY IN THE ANATOLIAN REGION"

 

Emphasizing that they were operating in the field of the plastics recycling on area of 12.000 m² with 8.500 m² closed area in Gaziantep 5th Organized Industrial Zone, MTM Plastics Chairman of the Board Savaş Mahsereci said "In 2015 in addition to our existing product lines, we made a new line of products investment with European origin to increase our quality and capacity. We are the best in terms of capacity and quality in Eastern Anatolia, Central Anatolia and Southeast Anatolia."

 

Stating that they had a successful year and closed on their investments in all aspects if they made a full assessment of 2015 in terms of investments and closing on the investments, Savaş Mahsereci said "However, if we make an overall evaluation in terms of our revenue, capacity and profit, we could not achieve our goals completely. The reasons for these: Global economic narrowing, conflicts in our neighbor countries, top issues on our agenda such as terrorism, unfair competition, lack of raw material supply etc."

 

Stating that Turkey was experiencing hard times due to terrorism, Savaş Mahsereci said "For the future of our country, it is highly important to maintain our territorial integrity and unity under our flag. As a nation, we need to protect our values. We need to be careful about our nuclear family structure. We need to teach our moral values to children from an early age. We should be respectful to our people, country, employees and employers. We need to be patient and good listeners." He answered the questions of Ortadoğu Business as follows:

 

Firstly, could you please tell us about yourself? Who is Savaş Mahsereci?

 

In my own words, I have been from Gaziantep for 350 years and working in Orgaized Industrial Zone for 43 years. I finished elementary, middle and high school in Gaziantep. I studied at Trabzon Karadeniz Technical University between 1974-1978. I graduated as a Maths Engineer in 1978. In 1979-1980, I accomplished my master on "Business Management" with intensive training at  Istanbul University,  Faculty of Business Administration. I say I have been from Gaziantep for 350 years because of Hacı Nasır Mosque in Elmacı Pazarı. I say I have been working in Organized Industrial Zone for 43 years because  I got my first insurance, my first job there. My apprenticeship started there, and I have learned a lot there, and I experienced being senior manager there, therefore I have been working there for 43 years. I worked for Unal Synthetic Textile Inc between 1973-1994, I worked with former National Education Minister Mr. Vehbi Dincerler (GABOSAN as a representative for Unal Synthetic) and for Gaziantep Pipe Inc. between 1980-1984, I worked in PP bag industry, and provided consultancy services for incentive and feasibility report preparation between 1994-1995, I worked for Akteks BCF as Carpet Yarn Manager between 1995-2005, and I worked for  Merinos-2 as Business Group Manager between 2006-2009. I have been working for our own business since 2009.

 

When was MTM Plastics founded? Could you give us some information about the process since its foundation?

 

While I was working as a professional manager, we had been in plastic bag and granule business since 1985 at the same time. In 1985, my brothers and I started producing 1st and 2nd quality plastic bags in 2nd OIZ. Then, we added recycling to get benefit from our own waste by recycling. We got separated from our brothers in 2004. Our brothers continued to operate mainly in plastic bag production; we continued to work in the area of industrial plastics recycling. We established our company called as  "MTM Plastics Recycling" in 2005. We expanded our closed area from ​500m² to 2.500m² in the 2nd OIZ. First year, our production capacity was 30 tons/month, and then we increased our production capacity 100 tons/month, and then 500 tons/month within a short period of time. We decided to make an investment in 5th OIZ due to planning and feasibility that we made in 2014. Therefore, we built an area of 12.000 m² with 8.500 m² closed area in Gaziantep 5th Organized Industrial Zone 1st Stage, and in addition to our existing product lines, we made a new line of products investment with European origin to increase our quality and capacity. Eventhough we don't work in full capacity, our capacity has been increased to 750 tons / month. 

 

What is your position in Turkish sector as MTM plastics?

 

We are the best in terms of capacity and quality in Eastern Anatolia, Central Anatolia and Southeast Anatolia. I am not quite sure about the West, Aegean and Marmara Regions; however, I know that we are in top five in Turkey. We are the only company with certificate of technical feasibility approved by a university and Integrated Environmental Permit and License. 

 

How was 2015 for your company? What are your goals for 2016?

 

We have had a successful year and if we make a full assessment of 2015 in terms of investments. We closed on our investments in all aspects. However, if we make an overall evaluation in terms of our revenue, capacity and profit, we could not achieve our goals completely. The reasons for these: Global economic narrowing, conflicts in our neighbor countries, top issues on our agenda such as terrorism, unfair competition, lack of raw material supply etc.

What is the importance and benefits of recycling? Does Turkey show enough importance towards recycling? How much can we contribute to the economy through recycling?

 

We need to examine and evaluate recycling in terms of at least two aspects: Environmental and economical aspects. For environment, the process should not give any harm to air, water, and soil. It is emphasized that it takes 200 years for plastics to be dissolved in nature; everyone should take this into consideration. If plastic, radioactive materials, medical waste, toxic-non-toxic materials pollute the soil, the water and the air directly or indirectly, it should be underlined that this will always affect everyone and everything in everywhere. Therefore, we can raise the environmental awareness. Economical aspect: We import 70% of our energy and 70-80% of our plastic raw material. If we look at all recycling process from a bigger perspective, a good recycling can provide soil fertilizer as a final product, gas and energy production in addition to glass, metal, paper, plastic and composite. We can produce final product as well as main raw materials through recycling.

 

 

Do you have any problems in this industry? If you have, do you have any suggestions for those problems?

 

I think our laws are adequate. Unfair competition is one of the main issues. Ineffective controls should be turned into effective ones. More importance should be given to licensed companies, and they should have more incentive. Awareness of separation of waste at source should be raised. Often regulation changes can cause problems for applying in practice.

 

Do you think that recycling activities of public institutions (municipalities) and private sector in Turkey are enough? Is there any cooperation between them?

 

We cooperated with Gaziantep/ Nurdağı Municipality for three years between the years of 2011-2014. We put large metal containers outdoors. We put interior boxes in public institutions. We had public announcement meetings in 10 different neighborhoods with county officials. We gave them bags for packaging waste. We put posters on the office walls. We provided regular training seminars in 10 schools.

 

What do you think about quality issue?

 

We are conducting liquidity and density test in order to have constant values, and also we are doing ash test to measure the quality of our products. We are trying to keep features of our products standard and constant.

 

You are the Chairman of Gaziantep Organized Industrial Businessmen's Association (GOSİAD), and also you have been working with several non-governmental organizations. Could you please talk about your activities in all these organizations?

 

I have been a member of OIZ Board for 27 years and OIZ Entrepreneur Committee for three years. I am also a member of Gaziantep Development Foundation (GAGEV), Gaziantep City Council (working group), Middle East Exhibition Centre (OFM) Board, HKU-OIZ Techno park Board, PAGEV Turkish Plastics Industry Foundation, Turkish Plastic Industrialists' Association (PAGDER) and Turkish Housewares Association (ZÜCDER).

 

What advice will you give to young businessmen as an experienced industrialist?

 

 

 We're experiencing a difficult time due to terror. We have hundreds of martyrs. For the future of our country, it is highly important to maintain our territorial integrity and unity under our flag. As a nation, we need to protect our values. We need to be careful about our nuclear family structure. We need to teach our moral values to children from an early age. We should be respectful to our people, country, employees and employers. We need to be patient and good listeners. We will do our best to be a part of NGOs. We will always move forward but never forget our past and we will always keep learning from our past.

 

Would you like to add anything else?

 

We will continue to work and have people work with this motto: Right time! Right place! Right person! Turkey for the World, and Gaziantep for Turkey!

 

 

 

 

صواش محصراجي رئيس مجلس إدارة شركة م ت م للبلاستيك

 

 

إننا نحتل المركز الأول في الحجم والجودة في الأناضول

 

 

أكّد صواش محصراجي رئيس مجلس إدارة شركة م ت م للبلاستيك بأنهم يقومون بفعالياتهم في قطاع إعادة تدوير البلاستيك في مصنع مغلق يتسح 8500 متر مربع فوق ارض تتسح 12000 متر مربع في المنطقة الصناعية الخامسة في غازي عنتاب. إضافة الى خط انتاجنا الموجود قمنا بتحقيق استثمار خط انتاج جديد ذو المنشأ الأوربي يحمل ميزة رفع الجودة والحجم. نحتل المركز الأول في الحجم والجودة في الأناضول الشرقي الجنوبي والأناضول الشرقي والأناضول الأوسط. 

 

 

 

اذا قمنا بالقاء النظر على الاستثمارات التي قمنا بها سنة 2015  استطيع أن أقول بأننا قمنا بانهاء جميع استثماراتنا وكانت سنة ناجحة بالنسبة لنا، أما اذا قمنا بالقاء النظر على الحجم والارباح نرى بأننا لم نحقق أهدافنا بشكل تام، واذا أردنا النظر في أسبابها استطيع أن اعد بعضها مثل انكماش الاقتصاد العالمي والأحداث السلبية القائمة في البلدان المجاورة لتركيا ، م موضوع الارهاب الذي يشغل حياتنا اليومية والمنافسة الغير عادلة، وعدم توريد المواد الخام بشكل كافي.

 

 

أشار صواش محصراجي الى الأيام الصعبة التي تمر بها تركيا مع الإرهاب، مبيناً أهمية وحدة الأرض وبقاءها وحماية العلم. يجب علينا كأمة الحفاظ على هذه القيم. يجب علينا الاهتمام بمفهوم العائلة. يجب علينا تعليم أطفالنا منذ صغرهم على أهمية قيمنا المادية والمعنوية. يجب علينا احترام شعبنا ودولتنا وعاملنا وارباب العمل. يجب أن نتحلى بالصبر ونتعلم الاستماع. أجاب صواش محصراجي على أسئلة مجلة أعمال الشرق الأوسط على الشكل التالي :

 

 

 

هل من الممكن أن نتعرف عليكم ؟ من هو صواش محصراجي ؟

 

 

على حسب قولي المشهور إنني غازي عنتابي منذ 350 سنة وإنني من المنطقة الصناعية منذ 43 سنة. إنني من مواليد غازي عنتاب سنة 1956 ، أتممت دراستي الابتدائية والاعدادية والثانوية في غازي عنتاب وأكملت دراستي الجامعية في الجامعة التقنية في مدينة طرابزون سنة 1974-1978 ، حيث تخرجت كمهندس من قسم هندسة الرياضيات سنة 1978، وأتممت تعليم الماجستير في قسم إدارة الأعمال في كلية الإدارة في جامعة اسطنبول سنة 1979-1980،  وكوني غازي عنتابي منذ 350 سنة يعتمد على وقف جامع حاجي ناصر الموجود في منطقة ألماجي بازاري.

 

إن كوني من المنطقة الصناعية منذ 43 سنة هو بدءنا بالمجيء الى المنطقة الصناعية منذ سنة 1973 كعامل ومتعلم للعمل وصاحب عمل منذ 43 سنة. إنني عملت في شركة أونال للنسيج مابين 1973-1994 وفي شركة بورو صان لصاحبها السيد وهبي دينجرلر وزير التربية الوطنية سابقا ممثلا لشركة لشركة أونال مابين 1980-1984، وكمستشار إعداد التقارير الجدوى والحوافز في تجارة الأكياس مابين 1994-1995، وكمدير في شركة أك تكس لخيوط السجاد مابين 1995-2005 وكمدير مجموعة أعمال شركة مارينوس-2، وإنني استمر العمل في عملي الخاص منذ سنة 2009.

 

 

متى تأسست شركة م ت م للبلاستيك ؟ هل تزودنا بمعلومات عنها منذ مرحلة تأسيسها ؟

 

كنا نقوم بعمل الأكياس والحبيبات منذ 1985 الى جانب كوننا إداريين في شركات ثانية، بدأنا مع إخوتي في صناعة الأكياس من الدرجة الأولى والثانية في الجودة في المنطقة الصناعية الثانية سنة 1985، وبعد ذلك قمنا بإضافة عمل إعادة التدوير للاستفادة من نفاياتنا، وفي سنة 2004 قمنا بالتفرق، حيث أستمر إخوتي في عمل صناعة الأكياس وأما نحن فقد قمنا بالاستمرار في عمل إعادة تدوير البلاستيك الصناعي، وقد أسسنا شركة م ت م للبلاستيك سنة 2005.

 

وقد قمنا بتوسيع مصنعنا الموجود في المنطقة الصناعية الثانية من 500 متر مربع مغلق الى 2500 متر مربع مغلق، وبدأنا بانتاج 30 طن شهريا في عامنا الأول وقد وصلنا في فترة قصيرة جدا الى 100 طن شهريا ومن ثم 300 طن وبعدها 500 طن شهريا. اتخذنا قرار استثمار في نفس المجال في المنطقة الصناعية الخامسة سنة 2014. في المرحلة الأولى قمنا ببناء مصنع مغلق يتسح 8500 متر مربع فوق ارض تتسح 12000 متر مربع في المنطقة الصناعية الخامسة في غازي عنتابوبالاضافةاليها حققنا استثمار خط انتاج جديد ذو المنشأ الأوربي يحمل ميزة رفع الجودة والحجم. وبهذا الاستثمار رفعنا حجم انتاجنا الى 750 طن شهريا. 

 

 

 

ماذا عن مكانتكم في قطاع البلاستيك في تركيا ؟

 

إننا نحتل المركز الأول في الأناضول الشرقي والأناضول الأوسط والأناضول الشرقي الجنوبي من حيث الحجم والجودة، إننا لم نصل الى المنطقة الغربية وايجة ومرمرة، ومع ذلك إننا نعلم بأننا بين الخمس الأوائل في هذا القطاع في تركيا. إننا الشركة الوحيدة التي تمتلك الشهادة التقنية من الجامعة والشركة الوحيدة المرخصة بالتصاريح البيئية المتكاملة. 

 

 

كيف كانت سنة 2015 بالنسبة لكم ؟ وماهي أهدافكم في سنة 2016 ؟

 

 

اذا قمنا بالقاء النظر على الاستثمارات التي قمنا بها سنة 2015  استطيع أن أقول بأننا قمنا بانهاء جميع استثماراتنا وكانت سنة ناجحة بالنسبة لنا، أما اذا قمنا بالقاء النظر على الحجم والارباح نرى بأننا لم نحقق أهدافنا بشكل تام، واذا أردنا النظر في أسبابها استطيع أن اعد بعضها مثل انكماش الاقتصاد العالمي والأحداث السلبية القائمة في البلدان المجاورة لتركيا ، م موضوع الارهاب الذي يشغل حياتنا اليومية والمنافسة الغير عادلة، وعدم توريد المواد الخام بشكل كافي.

 

 

ماهي أهمية و فوائد إعادة التدوير؟ هل تعطي تركيا الاهتمام الكافي لاعادة التدوير؟ ماهو مقدار مساهمة اعادة التدوير في الاقتصاد ؟ 

 

يجب دراسة وتقييم إعادة التدوير من جهتين على الأقل بشكل بسيط جدا، الآثار البيئية والاثار الاقتصادية، فمن جهة الاثار البيئية يجب ألا تتلوث الهواء والماء والتراب نتيجة الأعمال، اذا قلنا إن البلاستيك يحل في الطبيعة خلال 200 سنة يجب على كل منا أن يعد نفسه على هذه الشاكلة. يجب الإشارة على الأضرار التي ستحلقها مستلزمات المواد المشعة والبلاستيك والنفايات الطبية والنفايات السامة والغير سامة على البشر في كل زمان ومكان عند اختلاط هذه المستلزمات بالماء والتراب بطرق مباشرة أو غير مباشرة. بهذه الإشارة نستطيع ترسيخ مفهوم حماية البيئة في الأذهان. أما الأثار الاقتصادية ، إننا نستورد نسبة 70 % من طاقتنا و نسبة 70-80% من مواد خام البلاستيك. إذا أردنا التفكير حول جميع أنواع إعادة التدوير نرى إنه من الممكن انتاج الطاقة والغاز وأسمدة التربة الى جانب البلاستيك والورق والحديد والزجاج من خلال إعادة تدوير قوية، فمن خلال إعادة التدوير يمكن الوصول الى المنتجات النهائية الى جانب المواد الخام الرئيسية التي قمنا بعدها.

 

 

هل هناك مشاكل في قطاعكم ؟ إذا كانت موجودة، ماهي الحلول برأيكم ؟

 

 

اعتقد أن قوانيننا كافية، فالمنافسة الغير عادلة تعد من أول مشاكل القطاع، ينبغي أن تتحول التدقيقات الغير كافية الى تدقيقات كافية. يجب الاهتمام بالشركات المرخصة وفتح الطريق أمامهم، و يجب توعية الناس على جمع النفايات كل على حسب مصدرها وقضية الاكثار من تغيير الاداريين يسبب الصعوبات على الساحة التنفيذية.

 

هل تعد فعاليات المؤسسات العامة (البلديات) والقطاع الخاص كافية في مجال اعادة التدوير في تركيا ؟ هل هناك تعاون بينكم ؟

 

إننا قمنا بالتعاون مع بلدية نورداغ في غازي عنتاب لمدة ثلاث سنوات مابين 2011 و 2014. قمنا بوضع الحاويات الحديدية الكبيرة في الأماكن الخارجية، وقمنا بوضع الصناديق للأماكن الداخلية في المؤسسات العامة، وقمنا باجتماعات ترويجية للمجتمع في عشرة أحياء مختلفة بالتعاون مع مختار كل حي، وقمنا بتوزيع أكياس خاصة للنفايات لهم وقمنا بتعليق ملصقات تعريفية في أماكن العمل وقمنا بندوات تدريبية في عشرة مدارس مختلفة.  

 

 

ماهي ارائكم حول الجودة ؟

 

 

إننا نقوم باختبارات مكثقة ودقيقة لقياس جودة منتجاتنا، ونعمل من أجل الحفاظ على الميزات القياسية لمنتجاتنا بشكل دائم.

 

إنكم تشغلون منصب رئيس جمعية رجال أعمال غازي عنتاب وتشغلون مناصب في مؤسسات مختلفة، هل من الممكن تزويدنا بمعلومات حول فعالياتكم في هذا الشأن ؟

 

 

إنني عضوا في ادارة مجلس المنطقة الصناعية منذ 27 سنة وعضو الهيئة الريادية للمنطقة الصناعية لمدة 3 سنوات، وإنني عضو وقف تطوير غازي عنتاب، وعضو مجلس غازي عنتاب، وعضو مجلس ادارة مركز الشرق الأوسط للمعارض و عضو مجلس ادارة التكنوبارك في المنطقة الصناعية وعضو وقف التعليم والبحث والتطوير لصناعيي البلاستيك الاتراك، وعضو جمعية مصنعي الزجاج.

 

 

إنك رجل أعمال ذا خبرة ، ماذا تقدم من نصائح لرجال الأعمال الشباب ؟

 

إننا نمر بمراحل صعبة بسبب الإرهاب، هناك المئات من الشهداء، يجب علينا الاهتمام بمفهوم العائلة الصغيرة، ومن المهم جدا حماية وحدة الأرض وبقاء دولتنا وحماية علمنا. يجب علينا تعليم أطفالنا منذ صغرهم على أهمية قيمنا المادية والمعنوية. يجب علينا احترام شعبنا ودولتنا وعاملنا وارباب عملنا. يجب أن نتحلى بالصبر ونتعلم الاستماع، ويجب علينا المشاركة في المؤسسات الأهلية قدر المستطاع، ويجب علينا ألا ننسى ماضينا بل يجب أخذ الدروس من الماضي والاستمرار في الطريق الى الامام  دون الوقوف.

 

وأخيرا ، هل تريد إضافة أي شيء ما ؟

 

في الزمن الصحيح ،و المكان الصحيح ،  ومع الإنسان الصحيح  ، سوف نعمل  برفع شعار تركيا في العالم و برفع شعار غازي عنتاب في تركيا.

 

 

 

 

Haber Merkezi
10.07.2016

Yorumlar (0)

+ Yorum Yaz

Diğer Haberler