“Bilişim teknolojisi bilginin teknoloji ile buluşma halidir”

Mefapex Bilişim Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Faik Öztürk, ”Bilişim teknolojisi, kısaca bilginin teknoloji ile buluşma halidir” dedi. 

“Bilişim teknolojisi bilginin teknoloji ile buluşma halidir”

 

Mefapex Bilişim Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Faik Öztürk, ”Dijitalleşme sürecini tamamlamış şirketler pandemi sürecini birçok personelini uzaktan çalıştırarak süreci çok daha rahat atlatıyorlar. Maalesef ki dijitalleşme sürecini tamamlayamamış şirketlerin salgından etkilenen personellerinden dolayı birçok sürecinin durma noktasına geldiğine şahit olduk. Bilişim teknolojisi, kısaca bilginin teknoloji ile buluşma halidir” dedi. 

Mefapex Bilişim Teknolojileri Yönetim Kurulu Başkanı Faik Öztürk, “Mefapex Bilişim, 2002 yılında iki kardeş olarak kurmuş olduğumuz şirketimiz 25 Metrekare bir iş yeriyken, bugün Türkiye’nin dört bir yanına hizmet veren bölgenin en büyük sistem entegretörlerinden birisi haline gelmiştir” ifadesini kullandı.

Faik Öztürk, “Teknolojinin bu kadar hızlı geliştiği dönemde tüm şirketler bu değişime ayak uydurmak ve yenilikleri takip etmek zorundalar. Bu yenilikleri görmeyen değişime ayak uydurmayan firmalar yok olmaya mahkûmdur” diyerek Mepapex’in faaliyetleri ve sektörleri ile alakalı Ortadoğu Business’ın sorularını yanıtladı:

Mefapex Bilişim’in kuruluşundan bu zamana kadar geçen sürecinden bahseder misiniz?

Mefapex Bilişim, 2002 yılında iki kardeş olarak kurmuş olduğumuz şirketimiz 25 Metrekare bir iş yeriyken bugün Türkiye’nin dört bir yanına hizmet veren bölgenin en büyük sistem entegretörlerinden birisi haline gelmiştir. Kuruluşumuzdan bu yana araştıran ve geliştiren, müşteri memnuniyetine önem veren, iş ahlakından taviz vermeyen, güvenilir, yenilikçi, çağdaş görüşü kendisine benimseyen ve bu ilkeler doğrultusunda hareket eden bir kuruluş olarak hizmet verdik. 15000 müşteriye yazılım ve donanım tedariki sağlayan firmamız bir arada vermiş olduğu hizmetler bakımından değerlendirme yaptığımızda Türkiye’nin en büyük bilişim firmaları arasındadır.  25 metrekarelik bir dükkândan kuruluş hikâyesini başlatmış olduğumuz şirketimiz, kendi mühendislerimiz tarafından çoklu dil desteği ile geliştirmiş olduğumuz üretim, Crm, depo yönetimi ve mobil uygulamalarını 3 ülkeye ihracatını yapmayı başardık. Türkiye’nin en büyük 500 Sanayi Kuruluşundan 150’sinin donanım tedarikçisi, 40’ın üzerinde Dünyanın birçok ülkesinde faaliyet gösteren uluslararası kuruluşun donanım ve yazılım tedarikçisi olarak hizmet sunuyoruz. Kuruluşumuzun ilk 5 yılında gece gündüz çok çalıştık. Günlük 17-18 saat çalışıyorduk. Mefapex’i bugünlere getiren en önemli faktörlerden birisi de bizlere ve çalıştıkları şirkete daima güvenen ekip arkadaşlarımız olmuştur. 

Bilişim teknolojisi nedir? Bu sektörde şirketlere ne gibi hizmetler veriyorsunuz?

Bilişim teknolojisi, kısaca bilginin teknoloji ile buluşma halidir diyebiliriz. Bu alanda şirketlere 3 kategoride hizmet vermekteyiz. Kurumsal yazılım çözümleri, donanım çözümleri ve danışmanlık hizmetleri olarak sıralayabiliriz. Endüstriyel bilgi toplama projeleri, Erp uygulamaları, mobil uygulamalar, CRM uygulamaları, müşteri ihtiyaçları doğrultusunda yazılım geliştirme hizmetleri, network alt yapıları, sunucu sistemleri,  sanallaştırma sistemleri,  IT ürün tedariki, süreç yönetimi danışmanlığı, bilgi güvenliği, bakım destek hizmetleri konusunda ürün ve hizmetler sunmaktayız.

Şirketlerin bilişim teknolojisine önem vermeleri kendilerine neler kazandırır?

Ünlü filozof Heraklitos’un M.Ö söylediği gibi değişmeyen tek şey değişimin kendisidir. Teknolojinin bu kadar hızlı geliştiği dönemde tüm şirketler bu değişime ayak uydurmak ve yenilikleri takip etmek zorundalar. Bu yenilikleri görmeyen değişime ayak uydurmayan firmalar yok olmaya mahkûmdur. Günümüzde yapay zekâ yazılımlarının üretimde verimliliği hesapladığı, tekrarlanan tüm işleri yazılım sistemlerinin yaptığı bir atmosferde insan gücüne dayalı şirket yönetme politikası benimseyen şirketler daima rekabette geride kalacaktır. Bilişim teknolojilerine yatırım yapan şirketler, tam zamanında üretim (Just in Time) yaparak stok maliyetlerini en aza indirir karlılığı maksimuma çıkarabilirler. Üretimde verimliliği artırarak global rekabet gücü kazanabilir, kurumsal hafıza ile kişi bağımlılığını ortadan kaldırabilir, yapay zeka sistemlerle öngörülerle hızlı karar alma ve uygulama ile dinamik bir şirket haline gelebilirler. Özet olarak karlılığı artırabilir, insana bağımlılığı ortadan kaldırabilir, müşteri memnuniyeti artırabilir ve en önemlisi dinamik bir şirket olma özelliğini kazandırır.

Pandemi döneminde bilişim sektörünün gelişimi ve öneminden söz eder misiniz?

Pandemi süreci ülkemizde bilişim sektörünün tüm sektörlerin lokomotifi görevini üstlendi. Bulut tabanlı yazılımlar, e-ticaret yazılımları ve buna bağlı hizmetlerde bir miktar büyüme olsa da pandemi sürecinde tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de pazarın ciddi bir oranda küçülmesi beklenmektedir. Dijitalleşme sürecini tamamlamış şirketler pandemi sürecini birçok personelini uzaktan çalıştırarak süreci çok daha rahat atlatıyorlar. Dijitalleşme sürecini tamamlayamamış şirketlerin salgından etkilenen personellerinden dolayı birçok sürecinin durma noktasına geldiğini maalesef ki şahit olduk.

Mefapex’i rakiplerinden ayıran özellik neler? Şirketler sizi neden tercih etmeli?

Bizi rakiplerimizden ayıran en önemli özelliklerimiz 18 yıllık bilgi birikim tecrübe, uzman kadro, müşteri odaklı çözüm ve profesyonel hizmet anlayışı, danışmanlık vizyonu, spesifik sorunlara getirdiğimiz yaratıcı çözümlerdir. Sunduğumuz ve yapmış olduğumuz tüm çalışmaları müşteri özelinde değerlendirip bütçelerine sığacak şekilde optimize edip uygun fiyatlı çözümler üretebiliyoruz. Müşterilerimize tek noktadan tüm bilişim teknolojileri alanında ihtiyaçlarını karşılayarak, tek noktadan hizmet almanın rahatlığını sunuyoruz. Sektörümüzde dünyadaki gelişmeleri yakından takip ediyor ve bu yenilikleri çok kısa sürede müşterilerimizle buluşturuyoruz.

Sektörünüzde sorun var mı? Varsa, bu sorunlara çözüm önerileriniz nelerdir?

Bilişim sektörünün en temel sorunu insan kaynağıdır. Maalesef ki Türkiye’de yetişmiş nitelikli arkadaşlar bulmakta ciddi anlamda zorlanıyoruz. Üniversiteler sektörümüzle ile ilgili nitelikli personeller mezun edemiyorlar. Diğer birçok bölümde olduğu gibi mühendislerimiz sektörün ihtiyaçlarından uzak, sektörün ihtiyaçları göz ardı edilerek hazırlanan müfredat programları ile mezun ediliyorlar. Bu konuda üniversiteler ile sektör temsilcileri bir araya gelip üniversite sanayi işbirliği daha fazla geliştirilmelidir. Bacasız sanayi olarak adlandırdığımız yazılım sektöründe ciddi anlamda teşvikler ve destekler yetersiz desteklerin kapsamları genişletilmelidir. Bu alanda teknoparklar yetersiz. Teknoparkların kapasiteleri büyütülmeli, teknoparkın haricindeki yerlerde faaliyet gösteren yazılım teknolojileri şirketlerine de teknoparklarda sağlanan imkânlar ve destekler sağlanmalıdır.  

Dünya ve Türkiye ekonomisini değerlendirerek 2020 yılı sizin ve bilişim sektörü için nasıl geçti? 2021 yılındaki hedeflerinizden söz ederek, bilişim sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz?  

2020 yılı psikolojik olarak can sıkıcı bir yıl olsa da bizim açımızdan uzaktan çalışmalarla maliyetlerimiz düştü ve karlılığımızda artış sağladık. Bilişim sektöründe pandeminin etkisiyle ürün tedarik kısmında ciddi sıkıntılar ve problemler yaşadık. Süreç bizlere yerli üretimin önemini bir kez daha ortaya koydu. Okulların uzaktan eğitime başlamasıyla ciddi anlamda notebook, yazıcı ve tablet gibi donanımlarda talep patlaması yaşandı. 2021 yılı için yapay zeka, nesnelerin interneti (IOT) ve tamamen bulut tabanlı yazılımlar konusunda yeni yatırımlar yeni projeler geliştirmeyi hedefliyoruz. Hedefimiz daha fazla Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler (KOBİ)’ye ulaşarak KOBİ’lerimizin rekabet gücünü arttıracak yazılım çözümleri sunmak olacaktır. Pandemi süreci ülkelerin 10 yılda yapacakları teknolojik yenilikleri birkaç aylık sürede yapmalarına sebep oldu. Önümüzdeki süreçlerde bu değişimin etkilerini daha fazla göreceğiz. Evlerde, işyerlerinde, restoranlarda, cafelerde ve sinemalarda yapay zekaya sahip robotları görüp, bankalarda tamamen dijital sistemlerle işlerimizi yürüteceğiz. Dijital bankaları, üretimde verimliliği kaliteyi izlenebilirliği sağlayan gelişmiş yazılım sistemlerine sahip kameraları iş, sosyal ve aile hayatımızın her evresinde göreceğiz. Bilişim sektörü dünyanın en büyük pazar payına sahip sektörü haline gelecektir.

 

 

FAİK ÖZTÜRK, BOARD CHAIRMAN OF MEFAPEX INFORMATION TECHNOLOGIES:

“INFORMATION TECHNOLOGY REFERS TO THE STATE OF MEETING OF KNOWLEDGE WITH TECHNOLOGY”

Faik Öztürk, Board Chairman of Mefapex Information Technologies stated that “Companies that have completed the digitalization process are able to overcome the pandemic process much more easily by employing many of their personnel remotely. Unfortunately, we witnessed that many processes of companies that could not complete the digitalization process came to a halt due to the personnel affected by the epidemic. Information technology, in short, refers to the state of meeting of information with technology.”

Faik Öztürk, Board Chairman of Mefapex Information Technologies also mentioned that “Whereas Mefapex IT was a firm, which we, as two brothers, have established our company in 2002 in a 25 square meter area, it has become one of the largest system integrators serving the four corners of Turkey in the region today.”

Saying that “In a period when technology develops so rapidly, all companies have to keep up with this change and follow innovations. The companies that do not see these innovations and do not keep up with the change are doomed to disappear.”, Faik Öztürk answered the questions of Ortadoğu Business about Mepapex's activities and sectors:

Could you tell us about the process of Mefapex Informatics since its establishment?

Whereas Mefapex IT was a firm, which we, as two brothers, have established our company in 2002 in a 25 square meter area, it has become one of the largest system integrators serving the four corners of Turkey in the region today. Since our establishment, we have served as an organization that researches and develops, attaches importance to customer satisfaction, does not compromise business ethics, adopts a reliable, innovative, contemporary view and acts in line with these principles. By having served 15000 customers, we make our assessment in terms of software and hardware supply company providing the services that have given one of Turkey's largest IT companies. Our company, which we started the story of establishment from a 25 square meter shop, managed to export the production, Crm, warehouse management and mobile applications developed by our own engineers with multi-language support to 3 countries. We offer hardware and software services as the world's supplier of international organizations operating in many countries over 40 and as a system provider to 150 Turkey's largest supplier out of 500 Industrial Organizations. We worked hard day and night in the first 5 years of our establishment. We were working 17-18 hours a day. One of the most important factors that brought Mefapex to this day is our teammates who always trust us and the company they work for.

What is information technology? What kind of services do you provide to companies in this sector?

Information technology, in short, refers to the state of meeting of information with technology. We serve companies in 3 categories in this field. We can list it as corporate software solutions, hardware solutions and consulting services. We provide products and services on industrial information collection projects, Erp applications, mobile applications, CRM applications, software development services in line with customer needs, network infrastructures, server systems, virtualization systems, IT product supply, process management consultancy, information security, and maintenance support services.

What do companies gain from giving importance to information technology?

As the famous philosopher Heraclitus says, the only constant is change itself. In a period when technology develops so rapidly, all companies have to keep up with this change and follow the innovations. Companies that do not see these innovations and do not adapt to change are doomed to disappear. Today, companies that adopt a manpower-based company management policy in an atmosphere where artificial intelligence software calculates efficiency in production and all repetitive work is done by software systems will always fall behind in competition. Companies investing in information technologies can maximize profitability by minimizing stock costs by making Just in Time production. By increasing productivity in production, they can gain global competitiveness, eliminate person dependency with corporate memory, and become a dynamic company with fast decision-making and implementation with artificial intelligence systems. In summary, it can increase profitability, eliminate dependency on people, increase customer satisfaction, and most importantly, it gives the feature of being a dynamic company.

Could you tell us about the development and importance of the information sector during the pandemic period?

During the pandemic process, the information sector was the locomotive of all sectors in our country. Although there is some growth in cloud-based software, e-commerce software and related services, the market is expected to shrink significantly in our country as in the whole world during the pandemic process. Companies that have completed the digitalization process are able to overcome the pandemic process much more easily by employing many of their personnel remotely. Unfortunately, we witnessed that many processes of companies that could not complete the digitalization process came to a halt due to the personnel affected by the epidemic.

What distinguishes Mefapex from its competitors? Why should companies choose you?

Our most important features that distinguish us from our competitors are 18 years of knowledge, expert staff, customer-oriented solutions and professional service understanding, consultancy vision, creative solutions we bring to specific problems. We are able to evaluate all the work we offer and do on a customer-specific basis and optimize them to fit their budgets and produce affordable solutions. By meeting the needs of our customers in all information technologies from a single point, we offer the convenience of receiving services from a single point. We closely follow the developments in the world in our sector and bring these innovations together with our customers in a very short time.

Is there a problem in your industry? If so, what are your suggestions for solutions to these problems?

The most fundamental problem of the information sector is human resources. Unfortunately, we are in serious difficulty finding qualified colleagues trained in Turkey. Universities cannot graduate qualified personnel related to our sector. As in many other departments, our engineers are graduated with the curriculum prepared by ignoring the needs of the sector, far from the needs of the sector. In this regard, universities and sector representatives should come together and university-industry cooperation should be further developed. In the software sector, which we call as flueless industry, serious incentives and supports should be extended. Technoparks are insufficient in this area. The capacities of technoparks should be increased, and the facilities and support provided in technoparks should be provided to software technology companies operating in places other than the technopark.

How was the world and Turkey's economy for 2020 by assessing the IT sector? By talking about your goals for 2021, how do you see the future of the informatics industry?

Although 2020 was a psychologically troubling year, our costs decreased and our profitability increased with remote work for us. We experienced serious difficulties and problems in product procurement in the IT sector with the effect of the pandemic. The process once again revealed to us the importance of domestic production. With the commencement of distance education in schools, there was an explosion in demand for hardware such as notebooks, printers and tablets. For the year 2021, we aim to develop new projects, new investments in artificial intelligence, Internet of Things (IOT) and completely cloud-based software. Our goal will be to provide software solutions that will increase the competitiveness of our SMEs by reaching more Small and Medium Enterprises (SMEs). The pandemic process caused the countries to make technological innovations in 10 years in a few months. We will see the effects of this change more in the upcoming processes. We will see robots with artificial intelligence in homes, workplaces, restaurants, cafes and cinemas and run our business with fully digital systems in banks. We will see digital banks, cameras equipped with advanced software systems that ensure efficiency in production, quality monitoring, at every stage of our business, social and family life. The IT sector will become the sector with the largest market share in the world.

 

 

السيد فائق اوزتورك، رئيس مجلس إدراة شركة ميفابكس لتكنولوجيا المعلومات:

"إن تكنولوجيا المعلومات هي حالة دمج المعلومات مع التكنولوجيا"

 

تحدث السيد فائق اوزتورك، رئيس مجلس إدارة شركة ميفا بكس لتكنولوجيا المعلومات عن اهمية الرقمنة في فترة الوباء بقوله:" الشركات التي أكملت عملية الرقمنة قادرة على التغلب على عملية الوباء بسهولة أكبر من خلال توظيف العديد من موظفيها عن بعد. لسوء الحظ ، شهدنا توقف العديد من عمليات الشركات التي لم تستطع إكمال عملية الرقمنة بسبب الموظفين المتضررين من الوباء. تكنولوجيا المعلومات ، باختصار ، هي التقاء المعلومات مع التكنولوجيا"

 

كما تحدث السيد فائق اوزتورك عن شركته بقوله:"إن شركة ميفابكس لتكنولوجيا المعلومات قد تأسست في عام 2002 كأول شركتين شقيقتين وكان مساحة الشركة لا تتعدى 25متر مربع ولكنها اليوم من اكبر الشركات التي تقدم الخدمات المتكاملة في مجال التكنولوجيا في كامل الاراضي تركيا"

 

كما تحدث السيد فائق اوزتورك في حواره مع مجلتنا على اسئلتنا، بقوله:" في فترة تتطور فيها التكنولوجيا بسرعة كبيرة ، يتعين على جميع الشركات مواكبة هذا التغيير ومتابعة الابتكارات. والشركات التي لا ترى هذه الابتكارات ولا تواكب التغيير محكوم عليها بالاختفاء "وأجابت على أسئلة مجلة الشرق الاوسط للاعمال حول أنشطة وقطاعات شركة ميفابكس.

 

هل بإمكانكم التحدث عن فترة تاسيس شركة ميفابكس وحتى يومنا هذا ؟

إن شركة ميفابكس لتكنولوجيا المعلومات تاسست في عام 2002 ، أصبحت شركتنا واحدة من الشركتيت الأخوين كشركة قمنا ببناء 25 مترًا مربعًا منها اليوم أكبر شركة متكاملة للأنظمة في المنطقة تخدم في كافة مناطق تركيا الأربعة. منذ تأسيسنا ، عملنا كمنظمة تقوم بالبحث والتطوير ، وتولي أهمية لرضا العملاء ، ولا نعرض اخلاقيات العمل للخطر ، وتتبنى وجهة نظر موثوقة ومبتكرة ومعاصرة وتعمل بما يتماشى مع هذه المبادئ. 15000 عميل نجري تقييمنا من حيث شركة توريد البرمجيات والأجهزة التي تقدم الخدمات التي قدمت لإحدى أكبر شركات تكنولوجيا المعلومات في تركيا. شركتنا ، حيث بدأنا قصة التأسيس من متجر مساحته 25 مترًا مربعًا ، تمكنت من تصدير الإنتاج وإدارة علاقات العملاء وإدارة المستودعات وتطبيقات الأجهزة المحمولة التي طورناها من قبل مهندسينا بدعم متعدد اللغات إلى 3 دول. 500 منظمة صناعية من أكبر مورد للمعدات في تركيا 150 ، نحن نقدم خدمات الأجهزة والبرامج كمورد عالمي للمنظمات الدولية العاملة في العديد من البلدان أكثر من 40. لقد عملنا بجد ليلًا ونهارًا في أول 5 سنوات من تأسيسنا. كنا نعمل 17-18 ساعة في اليوم. أحد أهم العوامل التي جعلت شركة ميفابكس حتى يومنا هذا هو زملائنا في الفريق الذين يثقون بنا دائمًا والشركة التي يعملون بها.

 

ماهو تكنولوجيا المعلومات؟ وماهي الخدمات التي تقدمونها في هذا القطاع؟

تكنولوجيا المعلومات ، باختصار ، هي التقاء المعلومات مع التكنولوجيا. في هذا المجال ، نحن نخدم الشركات في 3 فئات. يمكننا إدراجه على أنه حلول برامج الشركات وحلول الأجهزة والخدمات الاستشارية. نحن نقدم منتجات وخدمات في مشاريع جمع المعلومات الصناعية ، وتطبيقات Erp ، وتطبيقات الهاتف المحمول ، وتطبيقات CRM ، وخدمات تطوير البرامج بما يتماشى مع احتياجات العملاء ، والبنية التحتية للشبكة ، وأنظمة الخادم ، وأنظمة المحاكاة الافتراضية ، وتوريد منتجات تكنولوجيا المعلومات ، واستشارات إدارة العمليات ، وأمن المعلومات ، وخدمات دعم الصيانة. .

 

ما هو اهمية اعطاء الشركات جل اهتمامهم على تكنولوجيا المعلومات وماذا يربحون من هذا؟

 

كما يقول الفيلسوف الشهير هيراقلطيس ، الشيء الوحيد الذي لا يتغير هو تغيير نفسه. في فترة تتطور فيها التكنولوجيا بسرعة كبيرة ، يتعين على جميع الشركات مواكبة هذا التغيير ومتابعة الابتكارات. الشركات التي لا ترى هذه الابتكارات ولا تتكيف مع التغيير محكوم عليها بالزوال. اليوم ، ستظل الشركات التي تتبنى سياسة إدارة الشركة القائمة على القوى العاملة في جو يحسب فيه برنامج الذكاء الاصطناعي الكفاءة في الإنتاج ويتم تنفيذ جميع الأعمال المتكررة بواسطة أنظمة البرامج دائمًا في المنافسة. يمكن للشركات التي تستثمر في تقنيات المعلومات تقليل تكاليف أسهمها وزيادة الربحية إلى الحد الأقصى من خلال إنتاج في الوقت المناسب. من خلال زيادة الإنتاجية في الإنتاج ، يمكنهم اكتساب القدرة التنافسية العالمية ، والقضاء على التبعية الفردية بذاكرة الشركة ، وتصبح شركة ديناميكية ذات اتخاذ قرارات سريعة وتنفيذها باستخدام أنظمة الذكاء الاصطناعي. باختصار ، يمكن أن تزيد الربحية ، وتقضي على الاعتماد على الناس ، وتزيد من رضا العملاء ، والأهم من ذلك ، أنها تعطي ميزة كونها شركة ديناميكية.

 

هل تتحدثون عن اهمية تكنولوجيا المعلومات في فترة انتشار الوباء؟

 

لقد كانت عملية الوباء بمثابة قاطرة لجميع قطاعات تكنولوجيا المعلومات في بلدنا. على الرغم من وجود بعض النمو في البرامج القائمة على السحابة وبرامج التجارة الإلكترونية والخدمات ذات الصلة ، فمن المتوقع أن يتقلص السوق بشكل كبير في بلدنا كما هو الحال في العالم بأسره أثناء عملية الوباء. الشركات التي أكملت عملية الرقمنة قادرة على التغلب على عملية الوباء بسهولة أكبر من خلال توظيف العديد من موظفيها عن بعد. لسوء الحظ ، شهدنا أن العديد من عمليات الشركات التي لم تستطع إكمال عملية الرقمنة توقفت بسبب الأفراد المتضررين من الوباء.

 

ماهو الفارق الذي يميزكم عن الشركات الاخرى المنافسة لكم؟ والشركات او العملاء لماذا يفضلونكم؟

 

أهم ميزاتنا التي تميزنا عن منافسينا هي 18 عامًا من المعرفة ، والموظفين الخبراء ، والحلول الموجهة للعملاء وفهم الخدمات المهنية ، ورؤية الاستشارات ، والحلول الإبداعية التي نقدمها لمشاكل محددة. نحن قادرون على تقييم جميع الأعمال التي نقدمها والقيام بها على أساس خاص بالعميل وتحسينها لتناسب ميزانياتهم وإنتاج حلول ميسورة التكلفة. نقدم لعملائنا الراحة في تلقي الخدمات من نقطة واحدة من خلال تلبية احتياجاتهم في جميع تقنيات المعلومات من نقطة واحدة. نحن نتابع عن كثب التطورات في العالم في قطاعنا ونجمع هذه الابتكارات مع عملائنا في وقت قصير جدًا.

 

هل هناك اية مشاكل في قطاعكم؟ ان وجد ماهي هذه المشاكل؟ وما هي نصائحكم؟

المشكلة الأساسية لقطاع المعلومات هي الموارد البشرية. للأسف ، نواجه صعوبة كبيرة في العثور على زملاء مؤهلين مدربين في تركيا. لا يمكن للجامعات تخريج موظفين مؤهلين مرتبطين بقطاعنا. كما هو الحال في العديد من الأقسام الأخرى ، يتم تخريج مهندسينا بالمناهج المعدة من خلال تجاهل احتياجات القطاع ، بعيدًا عن احتياجات القطاع. وفي هذا الصدد ، يجب أن يجتمع ممثلو الجامعات والقطاعات معًا ، كما ينبغي تطوير التعاون بين الجامعات والصناعة. في قطاع البرمجيات ، الذي نسميه صناعة بلا طائل ، ينبغي تقديم حوافز ودعم جاد. تكنوباركس غير كافية في هذا المجال. يجب زيادة قدرات الحدائق التقنية ، كما يجب توفير الفرص والدعم المقدم في الحدائق التقنية لشركات تكنولوجيا البرمجيات العاملة في أماكن أخرى غير تكنوبارك.

لو قمتم بتقييم عام 2020 اقتصاديا كيف كان العام بالنسبة لكم؟ وماهي اهدافكم بالنسبة للعام 2021 وكيف ترون قطاع تكنولوجيا المعلومات في عام 2021؟

على الرغم من أن عام 2020 هو عام مزعج نفسيًا ، فقد انخفضت تكاليفنا وزادت أرباحنا من خلال العمل عن بُعد بالنسبة لنا. مع تأثير الوباء في قطاع تكنولوجيا المعلومات ، واجهنا صعوبات ومشاكل خطيرة في شراء المنتجات. كشفت لنا العملية مرة أخرى أهمية الإنتاج المحلي. مع بدء التعليم عن بعد في المدارس ، كان هناك انفجار في الطلب على الأجهزة مثل أجهزة الكمبيوتر المحمولة والطابعات والأجهزة اللوحية. لعام 2021 ، نهدف إلى تطوير مشاريع جديدة واستثمارات جديدة في الذكاء الاصطناعي وإنترنت الأشياء (IOT) والبرامج القائمة على الذاكرة الالكتورنية( السحابة الالكترونية) بالكامل. يتمثل هدفنا في توفير حلول برمجية من شأنها زيادة القدرة التنافسية لشركاتنا الصغيرة والمتوسطة من خلال الوصول إلى المزيد من الشركات الصغيرة والمتوسطة،تسببت عملية الوباء في قيام البلدان بإحداث ابتكارات تكنولوجية في غضون 10 سنوات في غضون بضعة أشهر. سنرى آثار هذا التغيير أكثر في الفترات القادمة. سنرى روبوتات ذات ذكاء اصطناعي في المنازل وأماكن العمل والمطاعم والمقاهي ودور السينما وندير أعمالنا بأنظمة رقمية بالكامل في البنوك. سنرى بنوكًا رقمية وكاميرات مجهزة بأنظمة برمجية متقدمة توفر كفاءة الإنتاج ومراقبة الجودة في كل مرحلة من مراحل أعمالنا وحياتنا الاجتماعية والعائلية. سيصبح قطاع تكنولوجيا المعلومات هو القطاع الذي يتمتع بأكبر حصة سوقية في العالم.

 

 

 

 

 

 

 

Haber Merkezi
10.01.2021

Yorumlar (0)

+ Yorum Yaz

Diğer Haberler