“Körfez bölgesinin refahı ve istikrarını, kendi istikrar ve refahımız olarak görüyoruz”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,” Körfez bölgesinin refahı ve istikrarını, kendi istikrar ve refahımız olarak görüyoruz” dedi.

“Körfez bölgesinin refahı ve istikrarını, kendi istikrar ve refahımız olarak görüyoruz”

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Katarlı mevkidaşı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Thani ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Türkiye’nin Körfez bölgesinin refahını ve istikrarını, kendi istikrar ve refahı olarak gördüğünü belirterek, “Biz Suriye’de de, Libya’da da tek çözümün siyasi çözüm olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kuveyt, Umman ve Katar’ı kapsayan Körfez turunun son durağı olan Katar’a dün akşam saatlerinde gelmişti.

Katar'da temaslarını sürdüren Bakan Çavuşoğlu, başkent Doha’da Katar Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Thani ile gerçekleştirdiği heyetlerarası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, basın toplantısında yaptığı konuşmada, Körfez turunun son durağında Katar’da bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, “Bugün yaptığımız görüşmelerde kardeşim Muhammed’in de söylediği gibi Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite 6’ncı Toplantısı’nda alınan kararlar ve bundan sonra atacağımız adımları gözden geçirdik. Memnuniyetle söylemek isterim ki, Türkiye ve Katar arasındaki ilişkilerimiz her alanda her geçen gün daha da güçleniyor ve gelişiyor. Başta ikili ticaret hacmimiz ve yatırımlarımız olmak üzere her alanda ilişkilerimizi daha da güçlendirmek için birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Katar’ın her geçen gün her anlamda daha da güçlendiğini görmenin mutluluğunu yaşadıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, “Katar çok önemli etkinliklere hazırlanıyor. Özellikle 2022 Dünya Kupası hazırlıklarını çok başarılı şekilde gerçekleştirdiğini bir kere daha gördüm. Diğer taraftan Katar ve diğer körfez ülkeleri arasındaki normalleşme sürecini büyük bir memnuniyetle karşıladık, özellikle Kuveyt’e çabalarından dolayı teşekkür ediyorum. Bu önemli bir başlangıç, önümüzdeki süreçte inşallah bu kardeş ülkeler arasındaki ilişkiler tamamen normale döner ama ambargo ve kısıtlamaların kalkması da önemli bir başlangıç” ifadelerini kullandı.

  “Körfez bölgesinin refahı ve istikrarını, kendi istikrar ve refahımız olarak görüyoruz”

Türkiye’nin Körfez bölgesinin refahını ve istikrarını, kendi istikrar ve refahı olarak gördüğünü söyleyen Çavuşoğlu, “Türkiye olarak bu bölgedeki tüm ülkelerle ikili düzeyde ve Körfez İşbirliği Konseyi gibi bölgesel örgütlerle ilişkilerimizi daha da ilerletmek istiyoruz” dedi.

Çavuşoğlu, Körfez İşbirliği Konseyi içinde ilişkilerin normalleşmesinin önemli olduğunu belirterek, bölgede başka sorunlar da olduğunu ve bu sorunların da sona ermesi konusunda birlikte çaba sarf edilmesi gerektiğini aktardı.

ABD’nin eski Başkan Donald Trump döneminde nükleer anlaşmadan çekilmesi nedeniyle İran ve ABD arasında yaşanan gerginliğin tüm bölgeyi etkilediğini vurgulayan Çavuşoğlu, Türkiye ve Katar’ın bölgedeki gerginliği azaltmada katkısı olabileceğini belirtti. Konuşmasında Yemen’deki savaş ve Libya’daki yeni yönetime de değinen Çavuşoğlu, “Yemen’deki savaşın bir an önce bitmesi, bölgeye istikrar ve barışın kalıcı olarak gelmesi gerekiyor. Bu konuda da özellikle uluslararası toplumun ve Birleşmiş Milletler’in (BM) çabalarını desteklemeye devam edeceğiz. İran’la bazı bölgeler arasındaki gerginlik devam ediyor, bunların da giderilmesi gerekiyor. Libya’da olumlu gelişmeler oldu, yeni yönetim seçildi. İnşallah sorunsuz bir şekilde görevi devralırlar. Libya’ya bundan sonra nasıl katkı sağlayabileceğimizi, nasıl destekleyeceğimizi ve Libya halkının beklentilerini yeni yönetimin karşılayabilmesi için hangi alanlarda hangi destekleri verilebileceğimizi de değerlendirdik. Birlikte Libya halkını, Libya’nın barış ve birliğini desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

“Biz Suriye’de de, Libya’da da tek çözümün siyasi çözüm olduğunu düşünüyoruz”

Suriye’deki son gelişmeler konusunda da hedeflerinin bir an önce kalıcı bir barış ve siyasi çözüme ulaşmak olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Biz Suriye’de de, Libya’da da tek çözümün siyasi çözüm olduğunu düşünüyoruz. Filistin’de iki devletli çözüme yönelik ortak çabalarımız devam edecek ve özellikle Filistinliler arasındaki uzlaşının da pekiştirilmesi ve seçimlerin gerçekleştirilecek olması Filistin’in geleceği bakımından önemli, biz bu süreci destekliyoruz ve desteklemeye de devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Afganistan’da Afganlar arası müzakerenin başlamasına yönelik Katar’ın önemli çabaları olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, söz konusu müzakerelerin sonuç odaklı ilerlemesi için Katar’ın rolüne güvendiklerini söyledi. Çavuşoğlu, “Afganlarla da görüşüyoruz, önümüzdeki süreçte biz de bazı toplantılara ev sahipliği yapacağız” dedi.

Sadece ikili ilişkileri geliştirmek için değil, bölgedeki sorunların barışçıl bir şekilde aşılması için Türkiye ve Katar’ın omuz omuza çalıştığını söyleyen Çavuşoğlu, “Özellikle Katar’ın bu alanlardaki rolünü Türkiye olarak takdirle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, samimi ver yapıcı görüşmeler için Muhammed’e bir kez daha teşekkür etti.

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Thani ise iktisadi, siyasi ve diğer alanlarda ortaklık ve dayanışma için Türkiye’ye teşekkür ederek, 26 Kasım’da Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite 6’ncı Toplantısı’nda önemli anlaşmalar imzalandığını söyledi. İran ve ABD görüşmeleri konusunda Türkiye’nin desteğini değerli bulduklarını belirten Şeyh Muhammed, Çavuşoğlu ile görüşmesinde Suriye ve Afganistan konularının da ele alındığını ifade etti.

 

 

 

Haber Merkezi
14.02.2021

Yorumlar (0)

+ Yorum Yaz

Diğer Haberler