Motif Group Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Bay, “ Baydoor, Türkiye ve dünya çapında bilinirliği giderek artan bir marka. 2022 yılında markalaşmaya daha çok yatırım yaparak ve daha fazla insanın hayatına dokunmaya çalışacağız” dedi.
Motif Group Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Bay, “Baydoor olarak Türkiye’nin en büyük kapı, kapak, mutfak, hilton üreticileri arasındayız. 2022 yılında pandeminin etkileri azalmasa bile yeni bir dünya düzenine geçilmiş olacağı için işlerin biraz daha iyi olacağını ve hedeflerimizi tutturma oranımızın daha iyi olacağını düşünüyorum. Yaşadığımız süreç markalara duyulan güvenin önemini bir kez daha ortaya koydu. Baydoor, Türkiye ve dünya çapında bilinirliği giderek artan bir marka. 2022 yılında markalaşmaya daha çok yatırım yaparak ve daha fazla insanın hayatına dokunmaya çalışacağız” dedi.
Türkiye ve Dünya’da sektörünün önde gelen markası Baydoor’un gelişim sürecini ve hedeflerini anlatan Motif Group Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nuri Bay,” Ortadoğu ülkelerindeki yaşanan toplumsal olaylar ve bölgesel krizlerden dolayı bazı ülkelere ihracat yapamamaktayız. Bölgede en büyük ihracatımızı Irak’a yapıyoruz” diye konuşarak Ortadoğu Business’ın sorularını yanıtladı:
Firmanızdan bahsedebilir misiniz?
Motif grup olarak 1984 yılında aile şirketi olarak kurulduk. Dekorasyon işleri, dekorasyon malzemeleri toptan dağıtım satışıyla sektörde emin adımlar ile yükseldik. 1994 yılında Baydoor markası ile mobilya üretimine başladık. Mobilya sektöründe büyük ses getirdik. Geldiğimiz noktada yurt içinde ve yurt dışında 500’ü aşkın bayi, satış noktası ve 350 çalışanı bulunan büyük bir aileyiz. Çalışanlarımız ve çözüm ortaklarımız ile 15 ülkeye ihracat yapıyoruz. Baydoor olarak Türkiye’nin en büyük kapı, kapak, mutfak, hilton üreticileri arasındayız. İmalatın yanı sıra hastaneler, oteller, okullar, TOKİ konutları gibi mega projelerin mobilyalarının üretim ve uygulamasını yapıyoruz. Kişiye ve kurumlara, özgün projelerin mobilya üretim ve uygulamasını yapıyoruz. Bizler tecrübemizi kendimiz biriktirdik ve eğitimimizi atölyede gerçekleştirdik. Bayrağı yavaş yavaş kendisini alanında yetiştirmiş ikinci kuşağa teslim ediyoruz. İkinci kuşak eğitimleri, donanımları bizden aldıkları tecrübe ve onlara bıraktığımız dürüstlük mirası ile Baydoor’u daha güzel yerlere taşıyacaklarına inanıyorum.
Mobilya sektöründeki MDF krizin sebebi size göre nedir?
Pandemi ile beraber mobilyaya büyük talep oluştu. Bu talebi karşılamak için firmalar özveri ile çalıştı. Talebin artması ile birlikte mobilyanın ham maddesi MDF temininde sorunlar yaşandı. Avrupa’daki MDF üreticileri üretimi durdurdu. Doların yükselmesi, MDF’ye olan talebin artması ile birlikte fiyatlar yükseldi. Türkiye’deki MDF üreticileri iç piyasaya ham madde vermediler. Avrupa’ya ihracat yaptılar. Mobilyada talep olmasına rağmen ham madde bulamayan mobilyacılar üretimi durdurmak zorunda kaldı veya bulabildikleri hammadde ile yüksek fiyatlı ürün yapmak durumunda kaldılar. MDF krizi Türkiye’deki mobilya sektörünü olumsuz etkiledi. MDF ihracatı kısa vadede ihracat oranlarımızda olumlu etkilemiş olsa da uzun vadede doğru bir karar değildi. Hammadde satmayıp ürettiğimizi işleseydik ülke olarak katma değerli ürünler üretip daha yüksek döviz girdisi sağlayabilir ve piyasayı da canlı tutabilirdik. Diğer yandan MDF krizi sebebi ile üretimin durması ihracatı azalttı. Üretim tesislerinden kapananlar oldu. Çok sayıda çalışanın işsizler ordusuna katılmasına neden oldu. İnşaat sektöründe daire fiyatlarının yükselmesine kadar zincirleme tüm sektörleri etkiledi. Firmaların yurt dışında pazar kaybetmesine neden oldu. Mobilyacılar olarak piyasada hammaddeye daha çok ihtiyacımız var. Eğer iç piyasada ham maddeyi bulamazsak Avrupa’ya sattığımız ham maddeyi Avrupa üretir mamul olarak Avrupa’dan satın alırız. Ekonomimizi kalkındırmak için atılması gereken en önemli adımlardan biri mobilyacıların hammadde sorunun bir an önce çözülmesidir.
MDF Krizi nasıl çözülür?
Krizin aşılması için odalar ve bakanlıklar devreye girdiler. Üretici firmalara uyarılar yapıldı. İnşallah bu uyarılara uyulur ve iç pazara hammadde verilir. Daha fazla kâr adına iç piyasa durdurulmamalıdır. Ham madde ihracatı da elbette yapılmalıdır. Ancak bir söz vardır “camiye lazım olan mescide haramdır.” İç piyasanın talepleri karşılandıktan sonra ihracat yapılması sektörün geleceği açısından çok önemlidir.
MDF krizi tüketiciye nasıl yansıdı?
MDF krizi ile birlikte mobilya ürünlerinde birim fiyatlar yükseldi. Pandemi etkisi ve ekonomik kriz ile alım gücü düştü. İnsanların lüks tüketim anlayışları değişti. İnsanlar temel ihtiyaçların teminine yöneldi. Alınmak istenen ya da değiştirilmek istenen mobilyadaki hayaller ertelendi.
Sektörün başka ne gibi sorunları var?
Mobilya sektöründe kalifiye eleman sorunları var. Bunun en büyük nedenlerinden biri eğitim sistemimizin farklı algılanmasından dolayıdır. Evet, insan okumalı üniversiteyi de bitirmeli lakin bir makine mühendisinin veya bir endüstri mühendisinin işin ana merkezine gelip çalışmayı bilmesi gerekir. Ama eğitimde mühendis masa başı iş olarak algılanıyor. Herkes masa başında oturursa imalatta kim olacak? O yüzden olması gereken herkes üretimin başında olmasıdır. Bu sebeple meslek liseleri güçlendirilmeli, üniversiteler sanayi ile iş birliği yapmalıdır. Yetişen mühendis gençler üretimin havasını okurken fabrikalarda teneffüs etmelidir.
Ortadoğu'da ihracatınız nasıl?
Ortadoğu ülkelerindeki yaşanan toplumsal olaylar ve bölgesel krizlerden dolayı bazı ülkelere ihracat yapamamaktayız. Bölgede en büyük ihracatımızı Irak’a yapıyoruz. Kuzey Irak bölgesi daha aktif, biz de daha canlı ve aktif tutmaya çalışıyoruz.
Mobilya sektörü için Ortadoğu ülkelerinden nasıl talepler geliyor?
Ortadoğu'da daha çok inşaat malzemeleri ve hareketli mobilya talepleri geliyor. Genel anlamda Türkiye olarak biz şanslıyız çünkü hem kaliteli hem de uygun fiyatlı ürünler çıkarıyoruz. Lojistik yakın olduğu için maliyetlerimiz de düşük oluyor. Baydoor olarak Avrupa ülkelerine de ihracatımız var. Sektör olarak Avrupa ve dünyanın diğer ülkelerine daha çok hitap etmek için daha çok çalışmamız ve yatırım yapmamız gerekmektedir.
Ortadoğu’ya yeteri kadar ihracat yapabiliyor muyuz?
Maalesef son dönemlerde ki “Arap Baharı’’ adı altında çıkan gelişmeler Ortadoğu'nun ticaretini zayıflatıyor. Umarım yakın zamanda bütün sınır komşularımızın sorunları çözülür ve daha güzel pazar alanları açılır. Biz aynı coğrafyanın insanlarıyız. Önce komşularımız ile ticareti güçlendirmeliyiz.
Türkiye mobilya sektöründe dünya ile yarışacak seviyede mi?
Gerek Türkiye’de ki mobilya sektörü, gerek Baydoor olarak bizler dünya ile yarışacak kalitede ve fiyatta ürünler üretecek ve pazarlayacak kapasitedeyiz. Biz sadece iç pazara hitap eden ürünler üretmiyoruz. Yurtdışında inşa edilen birçok ultra lüks projede de ürünlerimiz tercih ediliyor. Kişi veya kurumların tasarım zevklerine göre ürünler üretip montajlarını yapabiliyoruz.
Ortadoğu'dan proje bazlı talepler gelirse karşılayabilir miyiz?
Yaptığımız üretim sadece Ortadoğu ülkeleriyle sınırlı değil. Ürünlerimiz tüm Avrupa ülkeleri ve Amerika’da tercih edilmektedir. Kişiye ve kuruma göre özel tasarım mobilyalar imal ediyoruz. Uygulama olarak yurt içindeki projelerin talepler doğrultusunda uygulamasını da üstleniyoruz. Yurt dışında uygulama işlerini orada bulunan bayilerimize ve çözüm ortaklarımıza bırakıyoruz. Bayilerimize ve birlikte çalıştığımız tüm çözüm ortaklarımıza uygulama süreçlerinde destek oluyoruz. Baydoor olarak bayilerimiz ile büyüyeceğimize inanıyoruz.
İhracat olarak gelecek adına hedefiniz nedir?
Baydoor olarak kaliteden ödün vermeden tüm dünyada aranan bir marka haline gelip, insanların aklında yer edinmeyi ve ülkemize döviz kazandırmayı ümit ediyoruz.
2021 yılını Baydoor olarak nasıl geçirdiniz 2022’den beklentiniz nedir?
Pandemiden dolayı durağan bir yıl geçirdiğimizi söylemeliyim. 1984 yılında kurulan bir firma olarak bu denli büyük ölçekli bir kriz yaşamamıştık. Evet, ağır bir dönemdeyiz fakat her şeyin daha güzel olacağını ümit ediyoruz. 2022 yılında pandeminin etkileri azalmasa bile yeni bir dünya düzenine geçilmiş olacağı için işlerin biraz daha iyi olacağını ve hedeflerimizi tutturma oranımızın daha iyi olacağını düşünüyorum. Yaşadığımız süreç markalara duyulan güvenin önemini bir kez daha ortaya koydu. Baydoor, Türkiye ve dünya çapında bilinirliği giderek artan bir marka. 2022 yılında markalaşmaya daha çok yatırım yaparak ve daha fazla insanın hayatına dokunmaya çalışacağız.
Sizi bu krizlere rağmen ayakta tutan nedir?
Ülke olarak bugüne kadar küresel ölçekte birçok kriz yaşadık. Pandemi bunlardan en büyüğü idi. Bizi bütün krizlerde ayakta tutan şey dürüstlüğümüz oldu. Kurulduğumuz günden bugüne verdiğimiz her sözü tuttuk, tutamayacağımız sözü vermedik. Bu bizim firma olarak ana ilkemizdir. Bunun da meyvesini bu kriz döneminde daha iyi anladık. Çünkü güvenilir adres sorulduğunda bizim adımız yankılandı. İnsanlar daha güvenilir, daha kaliteli bir iş ortağı aradığında mutlaka yolu bize çıkıyor. O yüzden bizim en büyük sermayemiz güvendir. Baydoor’un arkasında insanların o güvenini hep hissettik. Onlara mahcup olmamak için de var gücümüz ile çalışıyoruz. Biliyoruz ki güven kazanırsak insanı kazanırız, insanı kazanırsak her şeyi kazanırız.
MEHMET NURİ BAY, BOARD CHAIRMAN OF MOTIF GROUP:
“BAYDOOR IS A BRAND WITH INCREASING AWARENESS IN TURKEY AND THE WORLD”
Motif Group Board Chairman Mehmet Nuri Bay said that “As Baydoor, we are among the largest manufacturers of doors, covers, kitchens and hiltons in Turkey. Even if the effects of the pandemic do not decrease in 2022, I think that since a new world order will be passed, things will be a little better and our rate of meeting our targets will be better. The process we are going through has once again demonstrated the importance of trust in brands. Baydoor is an increasing brand in Turkey and around the world. In 2022, we will try to touch more people's lives by investing more in branding.”
Motif Group Chairman Mehmet Nuri Bay, who explained the development process and goals of Baydoor, the leading brand of its sector in Turkey and the world, said that “Due to the social events and regional crises in the Middle East countries, we cannot export to some countries. We are making our biggest export in the region to Iraq” and answered the questions of Ortadoğu Business:
Can you talk about your company?
As Motif group, we were established in 1984 as a family company. We took firm steps forward in the sector with decoration works and wholesale distribution of decoration materials. In 1994, we started furniture production with the Baydoor brand. We made a big impact in the furniture industry. At this point, we are a large family with more than 500 dealers, sales points and 350 employees in the country and abroad. We export to 15 countries with our employees and solution partners. As Baydoor, we are among the largest manufacturers of doors, covers, kitchens and hiltons in Turkey. In addition to manufacturing, we manufacture and implement the furniture of mega projects such as hospitals, hotels, schools, TOKİ residences. We produce and implement furniture of original projects for individuals and institutions. We have accumulated our own experience and carried out our training in the workshop. We are gradually handing the flag over to the second generation who has grown up in the field. I believe that they will carry Baydoor to better places with their second generation training, the experience they have received from us and the legacy of honesty we have left to them.
What do you think is the cause of the MDF crisis in the furniture industry?
With the pandemic, there was a great demand for furniture. Firms worked devotedly to meet this demand. With the increase in demand, there were problems in the supply of MDF, the raw material of furniture. MDF manufacturers in Europe stopped production. As the dollar rose and the demand for MDF increased, prices rose. MDF manufacturers in Turkey did not supply raw materials to the domestic market. They exported to Europe. Despite the demand for furniture, furniture manufacturers who could not find raw materials had to stop production or had to make high-priced products with the raw materials they could find. The MDF crisis had a negative impact on the furniture industry in Turkey. Although MDF exports had a positive impact on our export rates in the short term, it was not the right decision in the long run. If we had not sold raw materials but processed what we produced, we could have produced value-added products as a country, provided higher foreign exchange inflows, and kept the market alive. On the other hand, the cessation of production due to the MDF crisis reduced exports. There were people who were shut down from their production facilities. It caused many workers to join the army of the unemployed. The chain has affected all sectors until the rise in flat prices in the construction sector. It caused companies to lose markets abroad. As furniture manufacturers, we need more raw materials in the market. If we cannot find the raw material in the domestic market, Europe produces the raw material we sell to Europe, and we buy it from Europe as finished goods. One of the most important steps to be taken in order to develop our economy is to solve the raw material problem of furniture manufacturers as soon as possible.
How to solve the MDF Crisis?
Chambers and ministries stepped in to overcome the crisis. Manufacturers have been warned. Hopefully, these warnings will be followed, and raw materials will be supplied to the domestic market. The domestic market should not be stopped in the name of more profit. Of course, raw material exports should also be made. However, there is a saying, "What is needed for a mosque is haram for a mosque." Exporting after meeting the demands of the domestic market is very important for the future of the industry.
How did the MDF crisis affect the consumer?
With the MDF crisis, unit prices of furniture products increased. With the effect of the pandemic and the economic crisis, the purchasing power has decreased. People's perception of luxury consumption has changed. People turned to the supply of basic needs. Dreams on furniture that was wanted to be bought or changed were postponed.
What other problems does the industry have?
There are qualified personnel problems in the furniture industry. One of the biggest reasons for this is the different perception of our education system. Yes, one should study and finish university, but a mechanical engineer or an industrial engineer should come to the main center of the business and know how to work. But in education, the engineer is perceived as a desk job. If everyone sits at a desk, who will be in production? That's why everyone should be at the beginning of production. For this reason, vocational high schools should be strengthened, and universities should cooperate with industry. Young engineers should breathe in the factories while reading the atmosphere of production.
How is your export in the Middle East?
Due to the social events and regional crises in the Middle East countries, we cannot export to some countries. We make our biggest export in the region to Iraq. The Northern Iraq region is more active, and we are trying to keep it more lively and active.
What kind of demands are coming from the Middle East countries for the furniture sector?
More construction materials and mobile furniture demands are coming in the Middle East. In general, we are lucky as Turkey because we produce both quality and affordable products. Since logistics is close, our costs are also low. As Baydoor, we also export to European countries. As a sector, we need to work and invest more in order to appeal more to Europe and other countries of the world.
Can we export enough to the Middle East?
Unfortunately, the recent developments under the name of "Arab Spring" weaken the trade of the Middle East. I hope that soon all the problems of our border neighbors will be resolved, and more beautiful market areas will be opened. We are people of the same geography. We must first strengthen trade with our neighbors.
Is Turkey at a level to compete with the world in the furniture industry?
As both the furniture industry in Turkey and Baydoor, we have the capacity to produce and market products with a quality and price that will compete with the world. We do not only produce products that appeal to the domestic market. Our products are also preferred in many ultra-luxury projects built abroad. We can produce and assemble products according to the design tastes of individuals or institutions.
Can we meet project-based demands from the Middle East?
Our production is not limited to Middle Eastern countries only. Our products are preferred in all European countries and America. We manufacture custom-designed furniture for individuals and institutions. As an application, we also undertake the implementation of domestic projects in line with the demands. We leave the implementation work abroad to our dealers and solution partners. We support our dealers and all solution partners we work with in their implementation processes. As Baydoor, we believe that we will grow with our dealers.
What is your target for the future as export?
As Baydoor, we hope to become a sought-after brand all over the world without sacrificing quality, to gain a foothold in people's minds and to earn foreign currency for our country.
How did you spend 2021 as Baydoor? What is your expectation from 2022?
I must say that we have had a stagnant year due to the pandemic. As a company founded in 1984, we have never experienced such a large-scale crisis. Yes, we are in a difficult period, but we hope that everything will be better. Even if the effects of the pandemic do not decrease in 2022, I think that since a new world order will be passed, things will be a little better and our rate of meeting our targets will be better. The process we are going through has once again demonstrated the importance of trust in brands. Baydoor is an increasing brand in Turkey and around the world. In 2022, we will try to touch more people's lives by investing more in branding.
What keeps you alive despite these crises?
As a country, we have experienced many crises on a global scale so far. The pandemic was the biggest of them all. Our honesty has kept us alive in all crises. Since the day we were founded, we have kept every promise we have made, and we have not made any promises we cannot keep. This is our main principle as a company. We understood the fruit of this better in this crisis period. Because when asked for the reliable address, our name echoed. When people are looking for a more reliable, higher quality business partner, they always come to us. That's why our biggest capital is trust. We have always felt that trust of people behind Baydoor. We are trying our best not to embarrass them. We know that if we gain trust, we win people, if we win people, we win everything.
رئيس مجلس إدارة مجموعة شركة موتيف السيد محمد نوري باي:
"بايدور هي علامة تجارية ذات شهرة متزايدة في تركيا والعالم"
قال رئيس مجلس إدارة مجموعة موتيف السيد محمد نوري باي: “بصفتنا شركة بايدور ، نحن من بين أكبر الشركات المصنعة للأبواب والأغطية والمطابخ والأبواب في تركيا. حتى لو لم تنخفض آثار الوباء في عام 2022 ، أعتقد أنه منذ تمرير نظام عالمي جديد ، ستكون الأمور أفضل قليلاً ومعدل تحقيق أهدافنا سيكون أفضل. أثبتت العملية التي نمر بها مرة أخرى أهمية الثقة في العلامات التجارية. بايدور هي علامة تجارية متنامية في تركيا وحول العالم. في عام 2022 ، سنحاول التأثير في حياة المزيد من الأشخاص من خلال زيادة الاستثمار في العلامات التجارية ".
قال رئيس مجلس إدارة مجموعة موتيف ، السيدمحمد نوري باي ، الذي شرح عملية التطوير وأهداف شركة باي دور ، العلامة التجارية الرائدة في قطاعها في تركيا والعالم ، "نظرًا للأحداث الاجتماعية والأزمات الإقليمية في دول الشرق الأوسط ، لا يمكننا التصدير إلى بعض الدول. نحن نجعل أكبر صادراتنا في المنطقة إلى العراق "وأجبنا على أسئلة مجلة الشرق الأوسط للاعمال:
هل يمكنك التحدث عن شركتك؟
كمجموعة موتيف ، تم تأسيسنا في عام 1984 كشركة عائلية. اتخذنا خطوات حازمة للأمام في هذا القطاع من خلال أعمال الديكور والتوزيع بالجملة لمواد الديكور. في عام 1994 ، بدأنا إنتاج الأثاث بعلامة تجارية باي دور، لقد أحدثنا تأثيرًا كبيرًا في صناعة الأثاث. في هذه المرحلة ، نحن عائلة كبيرة تضم أكثر من 500 تاجر ونقاط بيع و 350 موظفًا في البلاد وخارجها. نقوم بالتصدير إلى 15 دولة مع موظفينا وشركاء الحلول. بصفتنا كعلامة تجارية التي يحمل الاسم باي دور BAYDOOR ، نحن من بين أكبر الشركات المصنعة للأبواب والأغطية والمطابخ والأبواب في تركيا. بالإضافة إلى التصنيع ، نقوم بتصنيع وتنفيذ أثاث المشاريع الضخمة مثل المستشفيات والفنادق والمدارس ومساكن TOKİ. نقوم بإنتاج وتنفيذ أثاث المشاريع الأصلية للأفراد والمؤسسات. لقد تراكمت لدينا خبراتنا الخاصة وقمنا بتنفيذ تدريبنا في ورشة العمل. نحن نسلم العلم تدريجياً للجيل الثاني الذي نشأ في هذا المجال. أعتقد أنهم سيحملون بايدور إلى أماكن أفضل من خلال تدريب الجيل الثاني ، والخبرة التي تلقوها منا وإرث الصدق الذي تركناه لهم.
ما رأيك هو سبب أزمة الخشب ام دي افMDF في صناعة الأثاث؟
مع الوباء ، كان هناك طلب كبير على الأثاث. عملت الشركات بتفانٍ لتلبية هذا الطلب. مع زيادة الطلب ، كانت هناك مشاكل في توريد MDF ، المادة الخام للأثاث. توقف مصنعوا MDF في أوروبا عن الإنتاج. مع ارتفاع الدولار وزيادة الطلب على MDF ، ارتفعت الأسعار. لم يقم مصنعو MDF في تركيا بتوريد المواد الخام إلى السوق المحلية. قاموا بتصديرها إلى أوروبا. على الرغم من الطلب على الأثاث ، كان على مصنعي الأثاث الذين لم يتمكنوا من العثور على المواد الخام أن يتوقفوا عن الإنتاج أو اضطروا إلى صنع منتجات باهظة الثمن باستخدام المواد الخام التي يمكنهم العثور عليها. كان لأزمة MDF تأثير سلبي على صناعة الأثاث في تركيا. على الرغم من أن صادرات MDF كان لها تأثير إيجابي على معدلات التصدير لدينا على المدى القصير ، إلا أنه لم يكن القرار الصحيح على المدى الطويل. إذا لم نقم ببيع المواد الخام ولكننا عالجنا ما أنتجناه ، لكان بإمكاننا إنتاج منتجات ذات قيمة مضافة كدولة ، وتوفير تدفقات أعلى من العملات الأجنبية ، وإبقاء السوق على قيد الحياة. من ناحية أخرى ، أدى توقف الإنتاج بسبب أزمة MDF إلى انخفاض الصادرات. كان هناك أشخاص أغلقوا من منشآتهم الإنتاجية. تسبب في انضمام العديد من العمال إلى جيش العاطلين عن العمل. أثرت السلسلة على جميع القطاعات حتى ارتفاع الأسعار الثابتة في قطاع البناء. تسبب في خسارة الشركات للأسواق في الخارج. بصفتنا مصنعي أثاث ، نحتاج إلى المزيد من المواد الخام في السوق. إذا لم نتمكن من العثور على المواد الخام في السوق المحلية ، فإن أوروبا تنتج المواد الخام التي نبيعها إلى أوروبا ، ونشتريها من أوروبا كسلع تامة الصنع. من أهم الخطوات التي يجب اتخاذها من أجل تطوير اقتصادنا حل مشكلة المواد الخام لمصنعي الأثاث في أسرع وقت ممكن.
حدثنا عن كيفية حل أزمة MDF؟
تدخلت الغرف والوزارات لتجاوز الأزمة. تم تحذير الشركات المصنعة. ونأمل أن يتم اتباع هذه التحذيرات وتوريد المواد الخام للسوق المحلي. لا ينبغي إيقاف السوق المحلية باسم المزيد من الأرباح. بالطبع ، يجب أيضًا تصدير المواد الخام. لكن هناك قول مأثور: "المطلوب في المسجد حرام للمسجد". يعد التصدير بعد تلبية متطلبات السوق المحلية أمرًا مهمًا للغاية لمستقبل القطاع.
كيف أثرت أزمة MDF على المستهلك؟
مع أزمة MDF ، ارتفعت أسعار الوحدة من منتجات الأثاث. مع تأثير الوباء والأزمة الاقتصادية ، انخفضت القوة الشرائية. لقد تغير تصور الناس لاستهلاك الرفاهية. تحول الناس إلى توفير الاحتياجات الأساسية. يتم تأجيل الأحلام على الأثاث المطلوب شراؤه أو تغييره.
ما هي المشاكل الأخرى التي تواجهها الصناعة؟
هناك مشاكل موظفين مؤهلين في صناعة الأثاث. أحد أكبر أسباب ذلك هو التصور المختلف لنظامنا التعليمي. نعم ، يجب على المرء أن يدرس وينتهي من الجامعة ، لكن المهندس الميكانيكي أو المهندس الصناعي يجب أن يأتي إلى المركز الرئيسي للأعمال ويعرف كيف يعمل. لكن في التعليم ، يُنظر إلى المهندس على أنه وظيفة مكتبية. إذا جلس الجميع على مكتب ، فمن سيكون في مرحلة الإنتاج؟ لهذا السبب يجب أن يكون الجميع في بداية الإنتاج. لهذا السبب ، يجب تعزيز المدارس الثانوية المهنية ويجب أن تتعاون الجامعات مع الصناعة. يجب على المهندسين الشباب أن يتنفسوا في المصانع أثناء قراءة جو الإنتاج.
حدثنا عن صادراتكم في الشرق الأوسط؟
بسبب الأحداث الاجتماعية والأزمات الإقليمية في دول الشرق الأوسط ، لا يمكننا التصدير إلى بعض الدول. نجعل أكبر صادراتنا في المنطقة إلى العراق. منطقة شمال العراق أكثر نشاطًا ونحاول إبقائها أكثر نشاطًا وحيوية.
ما نوع الطلبات التي تأتي من دول الشرق الأوسط لقطاع الأثاث؟
يأتي المزيد من متطلبات مواد البناء والأثاث المتنقل في الشرق الأوسط. بشكل عام، نحن محظوظون مثل تركيا لأننا ننتج منتجات عالية الجودة وبأسعار معقولة. نظرًا لأن الخدمات اللوجستية قريبة، فإن تكاليفنا منخفضة أيضًا. بصفتنا Baydoor ، نقوم أيضًا بالتصدير إلى الدول الأوروبية. كقطاع، نحن بحاجة إلى العمل والاستثمار بشكل أكبر لجذب المزيد من أوروبا ودول العالم الأخرى.
هل صادراتكم كافية إلى الشرق الأوسط؟
للأسف، التطورات الأخيرة تحت مسمى "الربيع العربي" تضعف التجارة في الشرق الأوسط. آمل أن يتم قريباً حل جميع مشاكل جيراننا على الحدود وفتح مناطق سوق أفضل. نحن أناس من نفس الجغرافيا. يجب علينا أولا تعزيز التجارة مع جيراننا.
هل تركيا في مستوى تنافس العالم في صناعة الأثاث؟
بصفتنا صناعة الأثاث في تركيا و Baydoor ، لدينا القدرة على إنتاج وتسويق المنتجات بجودة وسعر ينافس العالم. نحن لا ننتج فقط المنتجات التي تجذب السوق المحلية. تُفضل منتجاتنا أيضًا في العديد من المشاريع الفائقة الفخامة التي يتم بناؤها في الخارج. يمكننا إنتاج وتجميع المنتجات وفقًا لأذواق تصميم الأفراد أو المؤسسات.
هل يمكنكم تلبية الطلبات الواردة على مستوى المشاريع من الشرق الأوسط؟
لا يقتصر إنتاجنا على دول الشرق الأوسط فقط. منتجاتنا مفضلة في جميع الدول الأوروبية وأمريكا. نقوم بتصنيع الأثاث المصمم خصيصًا للأفراد والمؤسسات. كتطبيق، نتعهد أيضًا بتنفيذ المشاريع المحلية بما يتماشى مع المتطلبات. نترك أعمال التنفيذ في الخارج لوكلائنا وشركاء الحلول. نحن ندعم وكلائنا وجميع شركاء الحلول الذين نعمل معهم في عمليات التنفيذ الخاصة بهم. بصفتنا بايدور ، نعتقد أننا سوف ننمو ونكبر مع وكلائنا.
ما هو هدفك في المستقبل من ناحية التصدير؟
بصفتنا Baydoor ، نأمل أن نصبح علامة تجارية مرغوبة في جميع أنحاء العالم مع الجودة العالية ، لكسب موطئ قدم في أذهان الناس وكسب العملات الأجنبية لبلدنا.
كيف كان 2021 بالنسبة لشركة باي دور وما هي توقعاتكم من 2022؟
يجب أن أقول إننا مررنا بعام راكد بسبب الوباء. كشركة تأسست عام 1984 ، لم نشهد أبدًا مثل هذه الأزمة واسعة النطاق. نعم نحن في فترة صعبة ولكن نتمنى أن يكون كل شيء أفضل. حتى لو لم تنخفض آثار الوباء في عام 2022 ، أعتقد أنه منذ تمرير نظام عالمي جديد ، ستكون الأمور أفضل قليلاً ومعدل تحقيق أهدافنا سيكون أفضل. أثبتت العملية التي نمر بها مرة أخرى أهمية الثقة في العلامات التجارية. بايدور هي علامة تجارية متنامية في تركيا وحول العالم. في عام 2022 ، سنحاول التأثير في حياة المزيد من الأشخاص من خلال زيادة الاستثمار في العلامات التجارية.
ما الذي يبقيكم كشركة قويا رغم هذه الأزمات؟
كدولة ، عانينا من العديد من الأزمات على نطاق عالمي حتى الآن. كان الوباء أكبرهم جميعًا. صدقنا هو الذي جعلنا اقوياء في كل الأزمات. منذ يوم تأسيسنا ، حافظنا على كل ما قطعناه من وعود ، ولم نقطع أي وعود لا يمكننا الوفاء بها. هذا هو مبدأنا الرئيسي كشركة. لقد فهمنا ثمرة هذا الأمر بشكل أفضل في فترة الأزمة هذه. لأنه عندما سئلنا عن العنوان الموثوق به ، تردد اسمنا. عندما يبحث الناس عن شريك أعمال أكثر موثوقية وجودة أعلى ، فإنهم يأتون إلينا دائمًا. هذا هو السبب في أن الثقة هي رأس مالنا الأكبر. لطالما شعرنا بثقة الناس وراء Baydoor. نحن نبذل قصارى جهدنا حتى لا نحرجهم. نحن نعلم أننا إذا كسبنا الثقة ، فإننا نفوز بالناس ، وإذا فزنا بالناس ، فسنربح كل شيء.
Tüm Yorumlar