“Başkonuş yaylası sağlık turizmi açısından hayati öneme sahip”

Başkonuş Yaylası İşletmecisi Serhan Erdoğanyılmaz, “1350 metre rakıma sahip olan kanser ve solunum sıkıntısı olan misafirlerimiz Başkonuş Yaylası’nda şifa buluyor. " dedi.

“Başkonuş yaylası sağlık turizmi açısından hayati öneme sahip”

BAŞKONUŞ YAYLASI İŞLETMECİSİ SERHAN ERDOĞANYILMAZ:

صاحب مركز باش كونوش السيد سرحان اردوغان يلماز:

“BAŞKONUŞ YAYLASI SAĞLIK TURİZMİ AÇISINDAN HAYATİ ÖNEME SAHİP”

" إن هضبة باش كونوش له أهمية حيوية في السياحة العلاجية"

Başkonuş Yaylası İşletmecisi Serhan Erdoğanyılmaz, “1350 metre rakıma sahip olan kanser ve solunum sıkıntısı olan misafirlerimiz Başkonuş Yaylası’nda şifa buluyor. Sağlık turizminin yanı sıra doğa severlerinde büyük beğenisini kazanan Başkonuş Yaylası, yüzyıllar önceye dayanan tarihi ile bilinmektedir. Daha önceleri günü birlik, piknik amacıyla kullanılan Başkonuş Yaylası, şimdi ise konaklama tesisleri ve birçok aktiviteleri ile sağlık turizmine hitap etmektedir” dedi.

قال صاحب مركز هضبة باش كونوش للتنزه، السيد سرحان أردوغان يلماز ، "إن ضيوفنا المصابين بالسرطان وضيق التنفس على ارتفاع 1350 مترًا يجدون الشفاء في هضبة باش كونوش. تشتهر هضبة باش كونوش ، التي اكتسبت تقديرًا كبيرًا من محبي الطبيعة وكذلك السياحة الصحية ، بتاريخها الذي يعود إلى قرون مضت. هضبة باش كونوش ، التي كانت تستخدم لأغراض النزهة في الماضي ، أصبحت الآن جذابة للسياحة الصحية من خلال مرافق الإقامة والعديد من الأنشطة.

Başkonuş Yaylası İşletmecisi Serhan Erdoğanyılmaz,”Buradaki evlerin içini sedir ağacıyla döşüyoruz. Sedir ağacı istediğiniz kadar izolasyon yapın dışarıdaki oksijeni sanki duvarın içinden geçiriyormuş gibi bir solunum yapmaktadır. Bu da özellikle şifa bulmak isteyen misafirlerimiz açısından büyük önem teşkil etmektedir. Sporu seven misafirlerimiz ise eko turizm parkurunda doğanın inanılmaz güzelliğinde yürüyüş yaparken onlara endemik bitkiler eşlik etmektedir” diyerek Başkonuş Yaylası ile ilgili Ortadoğu Business’ın sorularını yanıtladı.

قال صاحب مركز هضبة باش كونوش ،السيد  سرحان أردوغان يلماز : “نقوم بتأثيث المنازل هنا بخشب الأرز. خشب الأرز معزول بقدر ما تريد ، يتنفس كما لو أنه يمرر الأكسجين للخارج عبر الجدار. هذا مهم بشكل خاص لضيوفنا الذين يريدون العثور على الشفاء. من ناحية أخرى ، فإن ضيوفنا الذين يحبون الرياضة يصحبهم نباتات مستوطنة أثناء سيرهم في جمال الطبيعة المذهل على مسار السياحة البيئية "وأجابوا على أسئلة  مجلة الشرق الأوسط للاعمال:

Kendinizi tanıtır mısınız?

هل حدثتنا عن نفسكم؟

1987 Kahramanmaraş doğumluyum Endüstri mühendisiyim. Eşim de endüstri mühendisi onunla birlikte 3 yıldır Kahramanmaraş’ta bulunan Başkonuş Yaylası’nın yöneticiliğini yapıyoruz. Bayrağı babamız Serdar Erdoğan Yılmaz’dan devraldık. Mühendis olmamızdan dolayı mühendis bakış açımızı ve uzun zamandan beri de özel sektörde bulunmamız nedeniyle bu bakış açımızı tamamıyla turizme kazandırmaya çalışıyoruz.

ولدت في كهرمان مرعش عام 1987. أنا مهندس صناعي. زوجتي هي أيضًا مهندسة صناعية ، ونحن ندير هضبة باشكونوش ، التي كانت موجودة في كهرمان مرعش منذ 3 سنوات. لقد ورثنا العلم عن والدنا سردار أردوغان يلماز. نظرًا لأننا مهندسين ، فإننا نحاول تقديم منظورنا الهندسي ، وبما أننا نعمل في القطاع الخاص لفترة طويلة ، فإننا نحاول تقديم هذا المنظور للسياحة.

Başkonuş Yaylası’nın tarihçesi nedir?

ما هو تاريخ هضبة باش كونوش ؟

Başkonuş Yaylası’nı anlatırken çok geriye gitmemiz lazım. Çünkü Başkonuş Yaylası, Türkiye’de çok ender olan yerlerden bir tanesidir. Hizmet sektöründe Başkonuş Yaylası 10 yıllardır görev vermekte. Başkonuş Yaylası’nın bulunduğu konum Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesi üzerinde yer almaktadır. Normalde Andırın ilçesinde 30-35 tane orta çağdan kalma kale mevcut. Çünkü haçlı seferleri sırasında Anadolu Selçuklularına çok baskın veren haçlılar alternatif yol olarak bu rotayı kullanmışlar. Hatta Andırın’dan girip Osmaniye tarafından çıkan daha da eski yollar var. Bu alternatif yola da Başkonuş Yaylası bir kervansaray ve otel görevi görmüş. Yüzyıllar önce Başkonuş Yaylası’nda bu görev yapılıyormuş zaten. Osmanlı imparatorluğu zamanında akciğer ya da göğüs hastalıkları bulunan insanlar buraya şifa bulmaya gelmiş. Daha sonra 1900 yıllarda Amerikalılar Türkiye’de keşfe gelip 7 tane sanatoryumdan 1 tanesi olan burayı Başkonuş Yaylası olarak tespit etmişler. Amerika resmi olarak Başkonuş yaylasını tespit ettiğini gösterememiş. Sonra ise Türkiye Cumhuriyeti tarafından 1980’li yıllarda Orman Bakanlığı tarafından hizmet görmüş. 2011 yılında babam Serdar Erdoğanyılmaz burayı devralıyor. Yaklaşık 3 sene önce de ben ve eşim Başkonuş Yaylası’nda hizmet vermekteyiz.

أثناء وصف هضبة باش كونوش ، علينا العودة بعيدًا. لأن هضبة باش كونوش من الأماكن النادرة في تركيا. تعمل في قطاع الخدمات السياحية لمدة 10 سنوات. يقع موقع هضبة باش كونوش في منطقة أنديرين في كهرمان مرعش. عادة، هناك 30-35 قلعة من القرون الوسطى في منطقة انديرين. لأن الصليبيين، الذين داهموا سلاجقة الأناضول خلال الحروب الصليبية، استخدموا هذا الطريق كطريق بديل. هناك طرق أقدم تدخل من انديرين وتخرج من مدينة العثمانية. هضبة باش كونوش كانت بمثابة طريق للتجارة والقوافل وفندق على هذا الطريق البديل. منذ قرون، كانت هذه المهمة تُنجز بالفعل في هضبة باشكونوش. خلال فترة الإمبراطورية العثمانية، جاء الأشخاص المصابون بأمراض الرئة أو الصدر إلى هنا للشفاء. في وقت لاحق، في عام 1900، جاء الأمريكيون للاستكشاف في تركيا وحددوا هذا المكان ، وهو أحد المصحات السبعة ، باسم هضبة باشكونوش. لم تستطع أمريكا إثبات أنها اكتشفت رسميًا هضبة باش كونوش. في وقت لاحق ، خدمتها وزارة الغابات من قبل جمهورية تركيا في الثمانينيات. في عام 2011، تولى والدي سردار أردوغان يلماز هذا المكان. منذ حوالي 3 سنوات، كنت أنا وزوجتي نخدم في هضبة باش كونوش.

Başkonuş Yaylasını diğer yerlerden ayıran özellik nedir?

ما هي مميزات هذه المنطقة ؟

Başkonuş Yaylası’nın neden şifa kaynağı olduğunu da söyleyeyim. 1350 metre rakımdayız şu anda. 1350 rakım buranın şifa olması dinamiğinden bir tanesi. Kanser ve solunum yolu hastalıklarına şifa olmak istiyorsanız 2 şeye ihtiyacınız var. Biri doğru rakım diğer doğru oksijen. Doğru rakım 1300 ile 1600 metre arasıdır. Doğru oksijeni de ardıç ağaçları vermektedir. Bu ağaçların da yetiştiği rakım tam da buralardır. Bunu da katalize etmek lazım. Denizden hiçbir şekilde şehir hayatına uğramayan nemli hava. Şu anda bulunduğumuz yer İskenderun limanı 1850 metre rakımda yukarıda orman kulesi var. Oradan dürbünle baktığınız zaman kuru yük gemilerini görebiliyorsunuz. Amanos vadisinin dağlarından gelen Akdeniz’in nemli havası olduğu gibi bu Başkonuş Yaylası’nın çanağının içine dökülmektedir. O da bu nemle buluştuğu zaman bu 3 ağacın oksijeni sedir, kök ve ardıç bu 3 ağacın ürettiği oksijen nemli havayla bu rakımda buluştuğunda bağışıklık sistemini yükselten 1 hafta içinde kan değerlerinizi tavan yaptıracak bir şifa kaynağına ulaşıyor. O yüzden de bizim burada kalanların yarısı akciğer kanseri ya da göğüs hastalıklarından mustarip olan insanlardır. 8 yıl önce artık yaşayamaz denilen hastalar maşallah diyelim Allah daha da uzun ömürler versin 8 yıldan fazla burada kalan misafirlerimiz var. Halen de yaşamaya devam ediyor.  Bizim de zaten neler yaptığımız kısmında dikkat ettiğimiz ölçüt bu mucizevi kısım.

دعني أخبرك لماذا تعتبر هضبة باش كونوش مصدرًا للشفاء. نحن الآن على ارتفاع 1350 متر. ارتفاع 1350 هو أحد ديناميات الشفاء هنا. إذا كنت تريد علاج السرطان وأمراض الجهاز التنفسي ، فأنت بحاجة إلى شيئين. أحدهما هو الارتفاع الصحيح والآخر هو الأكسجين المناسب. الارتفاع الصحيح بين 1300 و 1600 متر. توفر أشجار العرعر الأكسجين المناسب. هذا هو الارتفاع الذي تنمو فيه هذه الأشجار. يجب تحفيزها. هواء رطب لا يأتي من البحر بأي شكل من الأشكال إلى حياة المدينة. مرفأ الاسكندرونة ، حيث نحن الآن ، على ارتفاع 1850 مترًا ، يوجد برج غابة فوقه. عندما تنظر من خلال المناظير من هناك ، يمكنك رؤية سفن الشحن الجافة. يصب الهواء الرطب للبحر الأبيض المتوسط ​​، الذي يأتي من جبال وادي أمانوس ، في وعاء هضبة باش كونوش. عندما تلتقي مع هذه الرطوبة ، يلتقي أكسجين هذه الأشجار الثلاثة ، الأرز والجذر والعرعر ، بالأكسجين الذي تنتجه هذه الأشجار الثلاثة مع الهواء الرطب عند هذا الارتفاع ، ويصل إلى مصدر علاجي يرفع جهاز المناعة ويزيده. قيم الدم في 1 أسبوع. لهذا السبب نصف سكاننا هنا هم أشخاص يعانون من سرطان الرئة أو أمراض الصدر. دعنا نقول ، ما شاء الله ، أعطاهم حياة أطول. لدينا ضيوف أقاموا هنا منذ أكثر من 8 سنوات. لا يزال يأتون إلى هنا. في حين قيل لهم ان لن يتمكنوا من العيش لاكثر من هذه المدة  هذا الجزء المعجزة هو المعيار الذي ننتبه إليه في قسم ما نقوم به بالفعل.

Başkonuş Yaylasında verdiğiniz hizmetler neler?

ما هي الخدمات التي تقدمونها في مركز باش كونوش؟

Buranın cazibesi Başkonuş’un kendi cazibesidir. Biz buraya ne yatırım yaparsak yapalım Başkonuş’un kendi cazibesini bozmadan muhafaza edecek şekilde yatırımlar yapmaya çalışıyoruz. Buraya gelen kişiler ilk olarak buranın havasından faydalanıyor. Evlerin içini sedir ağacıyla döşüyoruz. Sedir ağacı istediğiniz kadar izolasyon yapın dışarıdaki oksijeni sanki duvarın içinden geçiriyormuş gibi bir solunum yapmaktadır. Buna da sağlık turizmi diyebiliriz. Zaten birinci önceliğimiz bu. Gençler ve çocuklu aileler bizim birinci önceliğimizdir. Çocuklu ailelere hizmet veriyoruz. O yüzden aile çocukları ile birlikte geldiği zaman rahat etmesi açısından özellikle de Covid-19 sonrasında fiber internet döşedik. Amacımız da okul eğitimine katkı sağlamak. Aile bir yandan tatil yaparken diğer yandan da çocuğunun eğitimini aksatmasın istedik. ATV’ler var burada doğa sporları yapabilirler.

جمال هذا المكان هو الذي يسحركم . مهما كان ما نستثمره هنا ، فإننا نحاول القيام بالاستثمارات بطريقة تحافظ على جاذبية باش كونوش. يستفيد الأشخاص الذين يأتون إلى هنا أولاً من جو هذا المكان. نقوم بتأثيث المنازل من الداخل بخشب الأرز. خشب الأرز معزول بقدر ما تريد ، يتنفس كما لو أنه يمرر الأكسجين للخارج عبر الجدار. يمكننا أن نسميها السياحة الصحية. هذه هي أولويتنا الأولى على أي حال. الشباب والعائلات التي لديها أطفال هي أولويتنا القصوى. نحن نخدم العائلات التي لديها أطفال. لهذا السبب قمنا بتثبيت الإنترنت الليفي ، خاصة بعد انتشار وباء الكوفيد-19 ، لراحة الأسرة عندما يأتون مع أطفالهم. هدفنا هو المساهمة في التعليم المدرسي. أردنا ألا تعطل الأسرة تعليم أطفالهم أثناء إجازتهم. هناك مركبات رباعية الدفع، يمكنهم ممارسة الرياضات التنزه والادرينالين هنا.

Markanızı öne çıkartmadaki başarınızı anlatır mısınız?

ما هي العوامل التي وراء شهرة هذا المركز؟

Başkonuş Yaylası olarak markalaşmaya önem veriyoruz. 3 yılda Kahramanmaraş’ta en iyi 2. Marka olmuşuz. 3 yılda yayla olarak şehrin en büyük markası olabiliyorsam burada büyük bir başarı var demektir. Bizim gastronomi festivali yapmamız lazım. Markalaşmayı öne çıkartmak için. Gaziantep bu işi çok iyi yapıyor. Bizim de Gaziantep ile yarışmayı bırakmamız lazım. Biz onlardan ne alabiliriz. Buna bakmamız lazım. Markalarımıza sahip çıkacağız. Markalarımızı uluslararası manada büyüteceğiz. Sonrada büyük platformlarda inşallah temsil edeceğiz.

بصفتنا كمركز هضبة باش كونوش، فإننا نولي أهمية للعلامات التجارية. لقد أصبحنا ثاني أفضل علامة تجارية في كهرمان مرعش منذ 3 سنوات. إذا تمكنت من أن أصبح أكبر علامة تجارية للمدينة كمرتفعات خلال 3 سنوات، فهذا يعني أن هناك نجاحًا كبيرًا هنا. نحن بحاجة إلى تنظيم مهرجان تذوق الطعام. للترويج للعلامة التجارية. تقوم غازي عنتاب بهذه المهمة بشكل جيد للغاية. نحتاج أيضًا إلى التوقف عن التنافس مع غازي عنتاب. ما الذي يمكن أن نحصل عليه منهم؟ نحن بحاجة للنظر إلى هذا. سوف نحمي علاماتنا التجارية. سوف نوسع علاماتنا التجارية دوليًا. آمل أن نمثلها على منصات كبيرة لاحقًا.

 

 

 

Haber Merkezi
28.09.2021

Yorumlar (0)

+ Yorum Yaz

Diğer Haberler