“Sektörümüz için en önemli pazar Irak”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)  Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Mahsum Altunkaya, Ülke bazlı değerlendirmede Türkiye’nin hububat sektörü için en önemli pazarının Irak olduğunu söyledi.

“Sektörümüz için en önemli pazar Irak”

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)   Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu, Mahsum Altunkaya  Başkanlığında zoom üzerinden online toplanarak gündemi değerlendirdi.  Ülke bazlı değerlendirmede Türkiye’nin hububat sektörü için en önemli pazarının Irak olduğuna da dikkat çeken Başkan Mahsum Altunkaya, Irak’a 2021 yılının ilk iki aylık diliminde Türkiye genelinden toplam 207 milyon 779 bin dolar, Birleşik Devletlere 73 milyon 575 bin dolar, Suriye'ye 73 milyon 341 bin dolar, İran’a 44 milyon 589 bin dolar ve Almanya'ya 43 milyon 359 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi. Başkan Altunkaya, dünya genelinde yaşanan çok ciddi bir ekonomik sıkıntı olduğunu ve birçok ülkede insanların temel ihtiyaç maddelerini alamayacak kadar fakirleştiğini ifade ederek pandemi sürecinin küresel bir ekonomik krize dönüşmeye başladığını ifade etti.

İHRACARÇININ ORTAK SORUNU HAMMADDE FİYAT ARTIŞI VE KONTEYNER

Dünya genelinde yaşanan konteyner sıkıntısının Türk ihracatçıları da olumsuz etkilediğine dikkat çeken Altunkaya, yerli ve milli konteyner sistemi geliştirmek zorunda olduklarını, bu konuda ilgili bakanlıklarla sürekli görüş alışverişi yaptıklarını söyledi. Altunkaya, “2020 yılını bir önceki yıla oranla yüzde 7,4’lük artışla 7 milyar 293 milyon 467 bin dolarlık ihracatla tamamladık. 2021 yılında 1 Ocak - 14 Mart arası dönemde yüzde 9’luk artışla Türkiye genelinden 1 milyar 579 milyon 26  bin dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Ancak dünya genelinde yaşanan küresel krizin boyutları her geçen gün derinleşirken insanların satın alma güçlerini hızla kaybettiğini, pandemi sürecinde global ekonominin dinamiklerinin hasar görmeye başladığını gözlemliyoruz. Türkiye’nin sektörümüz ile ilgili en önemli pazarı olan Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde insanların satın alma gücünün zayıflaması önümüzdeki süreçte ihracatımızı da olumsuz etkileyecektir” dedi.

 

 

 

Haber Merkezi
04.04.2021

Yorumlar (0)

+ Yorum Yaz

Diğer Haberler